Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-06-17

Het wordt spectaculair. Beloofd. Zita Theunynck

het-wordt-spectaculair.jpg


Het wordt spectaculair. Beloofd.

Zita Theunynck

Uitgever: Vrijdag,

ISBN 9789460015595  2017

 

Als hongerige honden verslonden we elkaars woorden, blikken, gedachten. En tegelijkertijd deden we niets meer dan zeggen, zien, verlangen. Niet dat ik niet wilde: je veroveren en verslinden. Maar ik deed het niet. Vraag me niet waarom.

 

Anna valt in slaap op de trein richting Montpellier en wordt maar nipt op tijd wakker. Daar staat ze. Eenzaam op het lege perron, met haar koffer naast haar. Tranen stromen over haar wangen. Zo langzaam dat je ze kan tellen. De trein die haar hier bracht, raast steeds verder weg. Op die trein ligt het enige op heel deze wereld waar Anna nog iets om gaf: een boek met daarin een envelop met 23 brieven. Maar er was ook een gesprekspartner Anna-Maria die begint de brieven te lezen, de 23 brieven van Leonard, gericht aan Anna. En Leonard geeft bij elk van de brieven een uitgebreid commentaar. Deze brieven blijven doorheen het hele boek terugkomen, je leest ze dus eigenlijk twee keer. De tweede keer ken je als lezer de personages en de context van de brieven, waardoor ze een heel andere betekenis krijgen. Zo krijgen we zicht op twee eenzame mensen die gebukt gaan onder het verlies van hun moeder. Anna en Leonard zijn twee twintigers, die mekaar aan de kassa van een groot warenhuis, mekaar voor het eerst echt ontmoeten. Ze zijn lotgenoten zoveel is zeker, maar of ze ook minnaars kunnen worden is een andere vraag. Leonard wil wel, en hij doet alles wat hij kan om Anna te ondersteunen en haar te overtuigen dat hij echt om haar geeft. Maar Anna is té gekwetst en heeft een té laag zelfbeeld om te kunnen geloven dat er ook maar één iemand in de wereld bestaat die haar op relationeel vlak kan aanvaarden zoals ze is.

Zita Theunyncks debuutroman Het wordt spectaculair. Beloofd. is heel mooi opgebouwd en vergaart een intense spanning tussen de twee protagonisten. Het is een schrijnend verhaal dat ook wel heel heuglijke en fijne momenten kent.

De realiteit bewijst dagelijks dat er heel veel mensen een leven zoals Anna 'lijden', een leven dat barst van de zelfhaat en onmacht.

Zita schrijft samen met zus Sara Theunynck samen op hun blog genaamd Emoshit omdat er volgens henzelf al verstandige blogs met nuttige tips genoeg zijn.

Toch is Het wordt spectaculair. Beloofd. best een verstandig boek dat zeker nuttige tips zal kunnen geven aan zelfhaters.

De fijne humor die de auteur door het geheel strooit maken dit zeker tot een rijke leeservaring.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.