Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-06-17

Herman Cools, Lust en littekens,

index (14).png


 

https://www.youtube.com/watch?v=x78gU1LWiXgHerman Cools, Lust en littekens,

15 x 21,5 cm, 425 blz.Verschenen bij London Books, 2017.ISBN 978 94 92179 60 9 NUR 770De kunst bestaat er voor mij in om me af te stemmen op de wilde energie in mensen, ermee te resoneren en ze te richten om veranderingsprocessen aan te sturen. Net als schoonheid is wildheid een levensbron. Soms voel ik mij als een mensenfluisteraar.

Herman Cools studeerde theologie, gestalt, psychosynthese, tantra, NLP, multidimensionele psychologie, familieopstellingen, systemisch werk en emotioneel lichaamswerk.

Hij werkt als trainer bij Phoenix Opleidingen, Utrecht.

Als psychotherapeut werkt hij al 25 jaar met gay mannen in Vlaanderen en Nederland. Hij weet dan ook met verhalen over subtiele mechanismen van uitsluiting, geweld en onmacht en met genderidentiteit en diversiteit om te gaan. Ondanks dat er de afgelopen decennia veel ten goede veranderd is op het vlak van gelijke rechten en tolerantie, in een onderstroom is homofobie blijven sluimeren.

Als een Vlaamse journalist bij herhaling een imam en een joodse rabbijn met groot aanzien vraagt hoe zij zouden reageren als hun zonen homoseksueel zijn, weigeren ze pertinent en volhardend hierop in te gaan en antwoorden ze dat ze zeker zijn dat dit zich bij hen nooit zal voordoen. En verder mistige taal. Precies zoals de kerk zich de schaamte over wat zij de gay community in de loop der tijden heeft aangedaan van het lijf probeert te houden.

De essentie van deze subtiliteit heeft te maken met een basale ontkenning van het bestaansrecht voor wie op een ‘andere’ manier vrijt, danst, liefheeft, beweegt. Geen recht hebben op een plek onder de zon.

Man-man-liefde blijft tot op de dag van vandaag een heftig projectiescherm, een sterk beladen issue.

De Australische historicus Robert Aldrich schreef dat seks vaak gebruikt wordt om aan te geven waar beschaving begint en waar ze eindigt. En hij voegt er fijntjes aan toe: en voor homoseksualiteit geldt dat dubbel. Homomannen leggen iets bloot dat bijna niet in woorden te vangen is, een mannelijke weerzin tegen associaties met vrouwelijkheid en met te veel lust.

In 'Lust en littekens' heeft de auteur tal van verhalen en getuigenissen van gay mannen aan elkaar geregen, met een dubbel doel: een uiterst helder beeld creëren van deze subtiele processen in de onderstroom, én van de geschenken die de gay community aan de wereld te bieden heeft.

Lust en littekens is ook een bundel vertellingen gebaseerd op het werk dat Herman als coach – psychotherapeut al gedurende 25 jaar doet met mannen die met mannen vrijen. Voor dit boek, waarin hij terugblikt op zijn rijke ervaring, interviewde hij meer dan vijftig mannen.Het zijn flarden uit levensverhalen van mannen van vlees en bloed en eigen ervaringen, vermengd met reflecties, dromen, mythen, sprookjes en poëzie. .

Door de persoonlijke verhalen aan elkaar te rijgen ontstaat een beeld van een gemeenschap, de focus ligt niet op 'de individuele bomen', maar op 'het bos'.De verhalen gaan ook over liefde en schaamte, lust en verslaving, woede en intimiteit. De gloed waarin de verhalen baden is er een van verwondering: hoe een seksuele voorkeur die afwijkt van de standaardnorm een geschenk kan worden.

Dit boek richt zich naar mannen die van mannen houden, maar evenzeer naar ieder die geïnteresseerd is in vragen omtrent seksualiteit, erotiek, zingeving en omgaan met verwonding. En naar ieder die van verhalen houdt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.