Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-06-17

Buster Kafka Martin Schouten

9789491363733.jpg


Buster Kafka

 

Martin Schouten

Gibbon Uitgeefagentschap

ISBN 9789491363733

Bindwijze Hardback

Genre Literaire roman, novelle

Druk 1 137p

Taal Nederlands

Wanneer is een boek af? Als je het zo vaak hebt doorgelezen en verbeterd dat het lijkt of alle leven er uit is? Afblijven, zegt mijn roman, niets meer aan doen. Over twee weken nog eens kijken.

 

Martin Schouten (1938) is een Nederlands schrijver. Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder de roman Het meisje met het hoofddoekje (2008) en Het palingoproer (2012). Ook was hij verslaggever bij Algemeen Handelsblad, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Haagse Post en HP/De Tijd.

Enzo Krijgsman is leraar Duits, schrijver en vader. Hij is gefascineerd door Franz Kafka en Buster Keaton, een komiek en een tragische kunstenaar die volgens Enzo vergelijkbaar waren. Zonder het te beseffen treedt Enzo in hun voetsporen wanneer hij een tv-interview geeft over zijn nieuwe roman over de Hollandsche Schouwburg met een joods hoofdpersonage.

 

De interviewster meet hem meteen een joods imago aan omdat zijn hoofdpersonage ook joods is en bijgevolg zien media hem aan voor een joodse schrijver. Als Enzo dat niet ontkent, krijgen zijn werk en zijn wereld een andere lading. Een explosieve lading. Het wordt slapstick op zijn best. Zijn werk wordt opeens populairder maar hij en zijn familie krijgen met antisemitisme te maken. Het is zo erg dat zijn dochter gepest wordt en haar leven daar helemaal door ondersteboven wordt gekeerd. Wanneer hij de gelegeheid krijgt om een en ander rond zijn identiteit recht te zetten verliest hij een stuk van zijn recent verworven populariteit. Enzo's vriend Carl duikt na een jarenlange afwezigheid op bij mevrouw Krijgsman, neemt de plaats in van de verdwenen Enzo en gaat naar hem op zoek.

Deze op ware gebeurtenissen gebaseerde geschiedenis conftonteert ons ook met de actualiteit van vandaag, met hernieuwd antisemitisme, pesten op school en een wereld vol onontwarbare werkelijkheden.

In Buster Kafka speelt Schouten op virtuoze wijze, dit spel met identiteiten.

Martin Schouten en met hem ook Enzo Krijgsman, ontleden het werk van Kafka en door bepaalde aspecten ervan komen ze automatisch terecht bij het tragikomische uit het werk van Buster en Chaplin en de ook de slapstick die ook Kafka zeker niet vreemd is. De schrijver switch heel makkelijk van Keaton naar Chaplin om de mix van de twee op Kafka en zijn werk te projecteren. Buster Keaton, die in Cops achtervolgd wordt door een horde politieagenten, wegens een misdrijf dat hij niet heeft begaan - als dat Josef K. niet is!

 

Plot en uitwerking ervan zijn zeer ingenieus en de lezer die van humor en proza met een dubbele bodem houdt kan hier overvloedig aan zijn trekken komen.

Ik vraag me voortdurend af of Enzo ook een breed, zwart, ingedrukt vilthoedje, zoals zijn helden Buster en Kafka dragen wanneer hij gebroken door verdriet zijn identiteit ontvlucht.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.