Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-06-17

Happening. De aanslag in de Inno

9789460015540_front.jpg


Happening. De aanslag in de Inno

 

Vrijdag 2017

ISBN: 9789460015540

Auteur: Johan Swinnen

 

 

Ik had de drang om het verhaal als verhaal te vertellen, niet als onderzoeksjournalist maar als betrokkene, schrijvend op de grens tussen fictie en non fictie.

 

Maandag 22 mei 1967 werd België door een verschrikkelijke ramp getroffen. Een allesverwoestende brand in de Brusselse À l’Innovation eiste 323 doden en honderden gewonden.

In het boek Happening - een sleutelroman over het leven als slachtoffer van de brand in de Innovation - suggereert auteur Johan Swinnen dat de brand op de 23ste mei 1967, nu bijna vijftig jaar geleden, het werk is van drie bommenleggers. Zij zouden hebben behoord tot Commune Ché, een libertijnse commune die samenhokte in een herenhuis in de Hertogstraat in Brussel, met zicht op het Warandepark.

 

De titel van het boek, Happening, verwijst naar de term die Duitse activisten in een pamflet gebruikten de dag na de brand in het Brusselse warenhuis:"Happening! Onze Belgische vrienden hebben eindelijk ontdekt hoe ze de bevolking echt deel kunnen laten nemen aan het vrolijke gebeuren in Vietnam: ze steken een warenhuis in brand en driehonderd verzadigde burgers beëindigen hun opwindende leven en Brussel wordt Hanoi."

De roman Happening is een fictieverhaal. Bewust. Dit schrijft auteur Johan Swinnen, die zijn beide ouders in de brand verliest en als bij toeval aan hetzelfde lot ontsnapt, in de verantwoording van zijn boek.

Bij de apocalyptische brand À l’Innovation verliest de dertienjarige Hervé zijn beide ouders. De ramp verandert voorgoed zijn leven en verbindt zijn lot aan Delphine, een militante actievoerster uit het hart van de Brusselse Commune Ché. Ze heeft haar wortels in de studentenprotesten en woont op libertijnse wijze samen met geradicaliseerde actievoerders.

Happening vertelt tegelijkertijd het verhaal van een groep bezielde jongeren die uit verontwaardiging over de steun van het Westen jegens de oorlog in Vietnam en de onrechtvaardigheden van de kapitalistische samenleving tot geweld overgingen vertegenwoordigd door Delphine, de militante actievoerster én de nabestaanden van de slachtoffers en de slachtoffers zelf, vertegenwoordigd door dertienjarige Hervé.

Het scenario van Johan Swinnen verwijst wel geregeld naar de werkelijkheid. In zijn verantwoording op het einde van het boek geeft hij aan dat hij ook verschillende elementen heeft om zijn thesis te staven.

 

Hij is in het gerechtelijke dossier gaan graven, diept verschillende documenten op, zoals het pamflet van de A.P.I.P dat oproept tot de boycot van de Innovation. Maar het meest overtuigende element, zo beweert Swinnen zelf, is "een op band geregistreerd diepte-interview van twee jaar geleden met Delphine Lafontaine en Gaston Leenaerts (gefingeerde namen)."

Over de denkpiste van een aanslag en een operatie doofpot werd in het verleden al heel wat geschreven en gepraat maar volledige zekerheid is er nooit gekomen, en die is er ook nu niet door dit boek, wat ons dit knap geschreven werk wel duidelijk maakt is de impact die zo'n tragedie heeft op de levens van zowel nabestaanden van slachtoffers als eventuele daders. Voor mij is deze boek een zeer mooie hulde aan zijn overleden ouders en de andere slachtoffers en een oproep tot waakzaamheid bij actievoerders én om radicalisering van actievoerders te voorkomen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.