Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-06-17

De plantrekkers : roman Heleen Debruyne

index.png


 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=kiP_V6tLEFM&t=171s

 

 

De plantrekkers : roman

Heleen Debruyne

Auteur: Heleen Debruyne

Uitgever: De Bezige Bij

Nederlandstalig 208 pagina's 9789023496281 april 2016

Wie Willem niet goed kende, of zelfs wie dacht Willem wel goed te kennen, had daardoor de indruk dat hij een slap figuur was. Goeie jongen, maar geen ruggengraat, werd over hem gezegd. Die laat over zich heen lopen. Maar dat was het niet. Zijn dienstbaarheid en zijn gewoonte om zich door de behoeften van anderen te laten meeslepen waren geworteld in de heilige overtuiging dat het toch allemaal niet veel uitmaakt, ergens in de Grote Gang van Zaken.

 

In de debuutroman De plantrekkers van Vlaamse radio- en tv-journaliste Heleen Debruyne (1988), worden we geconfronteerd met twee broers elkaars tegenpolen zijn. De jongste is de ondernemende Willem die werkt als freelance ICT-er in Roeselare. Zijn broer Lionel, voormalig directeur van een schoonmaakbedrijf en nu stofzuigerverkoper, woont er ook met zijn Russische diva Sofiya. Terwijl de eerder stille Willem zijn kost goed verdient, sukkelt de uitbundige Lionel van het ene financiëel probleem in het andere.

Willem maakt kennis met Mariella, de Italiaanse vriendin van Sofiya, haar Russische moeder Mamoesjka en indirect met de New Yorkse Afro-Amerikaan en volleyballer Max. En zo verwordt De plantrekkers een tragikomedie van menselijke relaties en interacties die langzaamaan leiden tot een ongewilde verstrengeling van levens.

Het is eigenlijk een vrij simpel verhaal over een onbestemd groepje mensen van diverse nationaliteiten in de Vlaamse provinciestad Roeselare, dat maandenlang om de weinig ondernemende ICT’er Willem heen cirkelt en in wezen weinig met elkaar deelt zonder dat iemand ertoe overgaat de nogal toevallige banden te verbreken.

Maar juist saaie Willem , computerdeskundige, gescheiden van een even saaie vrouw, wonend in een ruim rijtjeshuis, met een goedlopende eenmanszaak, evolueert van een sukkel die zich alles laat aanleunen, tot een rots in de branding, tot een echte plantrekker, en probleemoplosser. Terwijl gangmaker Lionel zich verschuilt als hij nog maar denkt niet meer uit de problemen te geraken.

Heleen Debruyne brengt een swingend literair geheel dat regelmatig knettert, dat zich zowel in de Vlaamse klei koestert als in universeel territorium. De auteur loopt niet in valsstrikken, laat haar linguistisch stoofpotje sudderen en weet zich verder best te redden, kortom een echte tricolore plantrekster!

André Oyen

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.