Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-05-17

jeugdauteur Gil vander Heyden (vijftig jaar auteur) tachtig

gilgeel.jpg


jeugdauteur Gil vander Heyden (vijftig jaar auteur) mag tachtig kaarsjes uit blazen op 30 mei 217

""Sneeuw is regen / die het koud heeft,/ druppels/ met een jasje aan./ uit Kleine stemmen ""

In een ver verleden heb ik heel wat jeugdboekendagen en jeugdboekenweken mee helpen organiseren. Eén van de jeugdauteurs die we altijd trachtten te strikken voor een lezing was Gil vander Heyden. Ze werd niet alleen geadoreerd door het jonge volkje maar ook de mensen van de organisatie genoten mee van haar voordrachten. Want Gil heeft stijl en klasse en haar steeds stralende glimlach deed de zon schijnen. Die uitstraling die Gil heeft kan je ook terug vinden in haar werk. Niet alleen in haar proza (Een stem van papier) maar ook en vooral in haar mooie en bijzondere poëzie.

Gil vander Heyden schreef meer dan 50 kinder- en jeugdboeken en als medewerkster aan weekbladen voor kinderen een groot aantal korte verhalen. Daarnaast ook luisterspelen, cursiefjes en gedichten, De laatste jaren werd het schrijven van gedichten voor haar steeds belangrijker. Haar bundels zijn in de eerste plaats bedoeld voor kinderen en jongeren, maar worden ook door volwassenen graag gelezen.

Ze kreeg voor haar werk tweemaal de Rotaryprijs en driemaal de prijs van de provincie Antwerpen; de laatste keer in 1996 voor haar jeugdroman 'Uit het water gefloten'. In 1984 werd ze laureate van de vijfjaarlijkse Lavkiprijs en in 1988 en in 2001 won ze de tweejaarlijkse poëzieprijs Dichter bij Jeugd. Blij was ze ook met het erediploma Premio Europeo di Letteratura Giovanile 'Pier Paolo Vergerio' voor haar jeugdroman De chipseter. In 1991 won ze de eerste prijs in de auteurswedstrijd Internationaal Jaar van de Alfabetisering.

Voor haar bundel 'Kleine stemmen' ontving ze in 2014 een Zilveren Griffel.

Tegenwoordig schrijft ze nog altijd voor DICHTER, het nieuwe tijdschrift van de uitgeverij Plint met gedichten voor kinderen van 6 tot 106. In ieder nummer staan bijna 75 nieuwe gedichten van bijna 25 kinderdichters.

Een dikke proficiat Gil.

André Oyen

 

http://gilvdh.dommel.be/httpdocs/index.html

 

 

De commentaren zijn gesloten.