Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-05-17

Mick Johan – Totemdier Arafat.

index (6).png


 

 

Mick Johan – Totemdier Arafat. ISBN 978-90-488-3316-0, 215 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2017.

 

Het mooiste van een naderende winter is het dikker worden van de sigarettenrook. Gewapend met een speklaag van condens verlaat de rook mijn mond.

 

Mick Johan is drummer, huisman, kunstenaar en schrijver. Hij groeide op in Duitsland als de zoon van een militair, en Totemdier Arafat is zijn romandebuut.

De veertienjarige Tommie verhuist met zijn ouders en zus midden jaren negentig naar Seedorf, Duitsland, waar zijn vader als commandant in het Nederlandse leger gestationeerd wordt. Hij zit dan in de derde klas en is al volop aan het puberen. Hij ziet zich plotseling afgesneden van zijn skatemaatjes in het vertrouwde Ermelo. Tommy mist vooral zijn beste vriend Dino en heeft het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Hij kiest ervoor om als een puberale lone wolf zijn weg te vinden.

Alleen bij Yasser Arafat, een imaginaire filosoof die in de kelder van het huis kreteksigaretten rookt en films met Charles Bronson kijkt, en wijsheden debiteert als "Beleefdheid is een zachte leugen. De vinger die de kut van de waarheid zachtjes natmaakt en oprecht voor de dikke kloppende lul die de leugen is", vindt hij wat troost en steun.

 

In de kleine Nederlandse gemeenschap en op het kleine Nederlandse middelbare schooltje heerst in de militaire dampkring ook onder de jongens een onversneden machosfeer. De hele atmosfeer lijkt bezwangerd door testosteron. Brutaal en zelfs racistisch gedrag op school levert status op, net als vechtpartijen en het scoren van meisjes.

 

De seksualiteit komt weliswaar niet veel verder dan wat stuntelig vrijen en masturberen aan de lopende band, maar drank en softdrugs tijdens nachtelijke feestjes worden getolereerd. Het levert Tommy helaas geen echte vriendschappen op, zijn schoolprestaties raken onvoldoende en het verblijf in Duitsland schijnt uitzichtloos. Dit verandert als Tommy kennis maakt met Tjendol, een jonge militair die af en toe bardienst heeft in het jeugdhonk.

Deze crimineel ziet in het opgroeiende joch een gemakkelijke loopjongen voor zijn duistere drugshandel. We zien Tommie wel veranderen: onder druk gezet door het schoolhoofd betert hij zijn schoolleven. Maar ook weer niet te veel. Hij blijft problemen krijgen, zelfs al is het niet zijn schuld. Arme Tommy meent echter na vele teleurstellingen eindelijk in Tjendol een ware vriend te hebben gevonden voor wie hij door het vuur wil gaan. En zo stoer als hij wil overkomen, is hij uiteindelijk niet: doodsbenauwd als hij wordt voor Tjendol.

Op een overrompelende manier weet de auteur zijn lezers mee te slepen in de wrange eenzaamheid en boosheid van de puberteit waarmee zijn hoogdpersonage danig te worstelen heeft.

Mick Johan heeft een onvoorstelbaar vlotte pen, gekoppeld aan een sterk observeringsvermogen, die heel behendig personages en situaties weet neer te zetten die voor de lezer heel filmisch overkomen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.