Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-05-17

Een Grens van Steen Herman Vuijsje

index (60).png


Een Grens van Steen

Herman Vuijsje

Uitgever: Pharos Uitgeverij

Nederlandstalig 208 pagina's 9789079399789 augustus 2016

Alle productspecificaties

Samenvatting

Het leuke van de Muur is dat hij er zo lang ligt-en zo betrekkelijk onopgemerkt - dat er door de eeuwen heen steeds weer mensen zijn geweest die hem ontdekten en erover gingen schrijven alsof die Muur gun hoogst eigen bezit was .

 

Herman Vuijsje en Marian van de Veen-van Rijk raakten in de ban van het kolossale bouwwerk, een muur, dat keizer Hadrianus in 122 na Christus liet optrekken 'om de barbaren te scheiden van de Romeinen.' Zo'n 2000 jaar geleden was heel Britannia (zo heette Groot-Brittannië toen) bezet door soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Britannia? Nee! Een stam bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de legerplaatsen aan de grens bepaald niet gemakkelijk.Nergens is de begrenzing van het Romeinse rijk nog zo goed te zien als iets ten zuiden van de huidige Engels-Schotse grens. Het middengedeelte staat nog steeds overeind, slingerend door een fabelachtig mooi en verlaten landschap. Op andere plekken zijn kleinere stukken bewaard of is het verloop nog onbekend. De Muur was 118 kilometer lang, ideaal voor een wandeltocht van een week.

Hij is uniek in zijn soort en trekt veel bezoekers. Zo ook Herman Vuijsje die vertelt over zijn voettocht met de fotografe Marian van de Veen-van Rijk langs de overblijfselen ervan. Hij ontmoet daarbij allerlei bij de conservering van de muur betrokkenen die hem interessante wetenswaardigheden vertellen. 'Een grens van steen' is een speurtocht naar delen van de muur in het landschap en in het leven van de Engelsen. Bij enkelen is de 'Wall-fever' volledig toegeslagen.

 

Waar de meeste reisverslagen saai worden door minutieuze beschrijvingen, is dit boek inspirerend. Het is een combinatie van oude geschiedenis en een beschrijving van een verlaten stukje Engeland. Een goed wandelreisverhaal, dat stoelt op gedrevenheid van de auteur.

 

Het is geen wandelgidsje, nee het is eerder een inspiratiebron om je schoenzolen te laten slijten op de 'wall'. Maar ook als je de tocht niet gaat lopen, is het boek absoluut de moeite waard.

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.