Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-05-17

Wat helpt is een wonder : gedichten van de Dichter des Vaderlands 2013-2017 Anne Vegter

9200000060486930.jpg


Wat helpt is een wonder : gedichten van de Dichter des Vaderlands 2013-2017

Anne Vegter

Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij, 2017 136 p.ISBN9789021404400 (paperback)Uitgegeven door Em. Querido's Uitgeverij in 2017fld-flaptekst

Dadaab

(Geschreven in opdracht van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ter gelegenheid van Wereld Vluchtelingen Dag, 20 juni 2013)We zeggen laten we niet naar school gaan, als je naar school gaat/

begin je de wereld te begrijpen, dan breekt de pleuris uit./We zeggen meisjes zijn duurkoop om toekomst mee te betalen/

of is de wereld een markt waar je dochters ruilt voor suiker./We zeggen achter de tenten is een zandweg en de weg is lang/

en het zand leidt terug naar de oorlog, waarom zou je gaan./We zeggen het schieten klinkt in de slaap zo luid als in het/

geheugen maar we zijn doof van honger zeggen we en/het tobben zat. Herkent iemand op school de naam Nadifa al,/

geboren tussen seizoenen, woede en onschuld, dan breekt/de pleuris maar uit. De meisjes zeggen whatever wij meisjes/

zeggen. Onder de zwarte hemel delen we zandlampen uit,/we spellen een handleiding want morgen breken we de tenten af./

Anne Vegter (Delfzijl, 31 december 1958) is een Nederlandse dichteres, proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster.

Nadat ze een jaar in een psychiatrische inrichting had gewerkt en na uitstapjes naar kunstgeschiedenis en pedagogiek, ging ze naar de drama-opleiding van de toenmalige Akademie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht.

Schrijven en illustreren werden voor haar echter steeds belangrijker. Via het kindertijdschrift St. Kitts van de Bovenwindse kwam ze in contact met Geerten Ten Bosch. Dat resulteerde in 1989 in het kinderboek De dame en de neushoorn, waarvoor Anne Vegter de tekst schreef en Geerten Ten Bosch illustreerde. Voor dit boek kregen ze in 1990 de Woutertje Pieterse Prijs.

In 1991 werd Vegters eerste gedichtenbundel Het veerde gepubliceerd. In hetzelfde jaar werd ze genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs voor het kinderboek Verse Bekken! of Hoe Heel Kort zich in een kip vergiste, uit het wc-raam hing, het op een sluipen zette en andere avonturen van de rat.

Vanaf die tijd was haar naam gevestigd. Ze maakte deel uit van jury’s, werd docente aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, kreeg een zaterdagse rubriek in De Volkskrant en leverde een wekelijkse bijdrage aan het VPRO-radioprogramma De Avonden. In 1994 debuteerde zij als prozaschrijfster met de verhalenbundel Ongekuiste versies en twee jaar later schreef ze haar eerste toneelstuk Het recht op fatsoen.

In 2004 ontving Vegter de Anna Blaman Prijs voor haar hele oeuvre en in 2005 was ze samen met Antoine Uitdehaag en Anna Enquist laureate van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor het stuk Struisvogels op de Coolsingel. In 2006 verscheen het boek Sprookjes van de planeet aarde met verhalen van Anne Vegter en illustraties van de zussen Geerten en Judith Ten Bosch. In januari 2012 won zij de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland berg gletsjer.

Op Gedichtendag 31 januari 2013 werd bekendgemaakt dat Anne Vegter Dichter des Vaderlands werd tot Gedichtendag 2017.

In Vlaanderen heeft zij niet de bekendheid die een Ramsey Nasr genoot, maar in Nederland kent ze een grote waardering.

De kroning van Willem-Alexander, de heropening van het Rijksmuseum, Dodenherdenking, MH17, vluchtelingencrisis, Jules Deelder, Gerrit Kouwenaar en Sinterklaas, Gronings gas en aanslagen in Parijs - alles wat de afgelopen jaren belangrijk was kreeg een echo in de gedichten die Anne Vegter er als Dichter des Vaderlands over schreef. Dat deed ze met een eigenzinnige, karaktervolle pen, en tegelijk zo dat het iedereen kon raken.

Wat helpt is een wonder is een bundeling van alle 'vaderlandse' gedichten, grotendeels verschenen in de NRC – die de Dichter des Vaderlands (Delfzijl, 1958) tijdens haar 'dienstjaren' 2013 t/m 2016 schreef. Aangevuld met een selectie van zes columns voor poëzietijdschrift Awater en een checklist voor haar opvolger als Dichter des Vaderlands. Ondanks dat ze zich stoort aan het woord 'engagement' in het Vooraf – vanwege haar 'politiek correcte achtergrond' – vraagt zij zich af: 'Wat moest Nederland met een vrij experimenterende Dichter des Vaderlands, eentje zonder aantoonbaar engagement?' In vrijwel alle gedichten schrijft Vegter met betrokkenheid over verscheidene fenomenen uit de jongstleden actualiteit. Vegter presenteerde zich ook in België, Duitsland en Zuid-Afrika. Het wonder (uit de titel) is dat zij de clichés in haar gedichten doorbreken wil.

Het mooie eraan is, mocht je nog niet veel poëzie lezen, dit is eentje waar je mee kunt beginnen want ze neemt je bij de hand. Voor ieder gedicht staat de aanleiding waarover ze het gedicht geschreven heeft. Dit sluit aan bij wat Vegter in de inleiding schrijft: ‘Ik probeerde vier jaar lang gedichten te schrijven met een heldere navigatie. Zodat dichter en lezer op hetzelfde moment op hun bestemming aankomen.’

De voorkant van de bundel toont een stukje goedbedoeld amateurtoneel: een vrouw met een megafoon, een meisje met een boekentrapje in haar hand en een viool op haar rug en een vrouw die met haar fiets gevallen lijkt, terwijl ze een harp vasthoudt. Een contrabas verdwijnt net uit beeld. Absurdisme. Chaos. Meerstemmigheid. De onmacht van het gesproken woord..

De opdracht aan de Dichter des Vaderlands is niet alleen om een aantal mooie gedichten voor het algemeen belang te schrijven. Aan deze gedichten heeft het niet ontbroken, al schreef Vegter in 2016 maar vijf Vaderlands-gedichten, tegen gemiddeld het dubbele in de jaren ervoor. Ook het bevorderen van het lezen en schrijven van poëzie behoort tot de taak van de Dichter des Vaderlands. Eén van de activiteiten die Vegter op dit punt ontplooide is het project ‘Hallo Gedicht!’ Zij maakte in 2016 een tournee langs theaters in alle provincies, waarbij ze samen met een gastdichter drie gedichten ‘ontraadselde’, teneinde een breed publiek vertrouwd te maken met poëzie.

Wat helpt is een wonder is een wondelijk mooie bundel.

www.hallogedicht.nl

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.