Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

15-05-17

Lou Reed: een leven in The Velvet Underground Howard Sounes

index (53).png


 

Lou Reed: een leven in The Velvet Underground Howard Sounes

Uitgever: Xander Uitgevers B.V.

Nederlandstalig 360 pagina's 9789401606196 oktober 2016

Een van de redenen waarom Reed zo'n belangrijk artiest is, is het feit dat hij een van de singer-songwriters was die poëtische, literaire taal combineerden met rock- 'n- roll en dat hij onderwerpen aansneed die eerder niet aan bod kwamen in populaire muziek.

 

Lou Reed staat bekend als de nukkige New Yorker, steeds gekleed in zwart, die geen moeite doet om geliefd te zijn. In dit diepgravende boek onderzoekt de bekende biograaf Howard Sounes het fascinerende leven van Reed zorgvuldig. Inclusief heel veel onbekende feiten die voor de meeste fans echt nieuw zijn. In een directe stijl, doorspekt met levendige anekdotes, schets Sounes een aangrijpend portret van een van de meest gecompliceerde persoonlijkheden uit de geschiedenis van de popmuziek.

Lou Reed is het schokkende en donkere portret van een van de meest gecompliceerde persoonlijkheden uit de geschiedenis van de popmuziek. In een directe stijl, doorspekt met filmische anekdotes, lezen we Reeds aangrijpende levensverhaal.

Over elektroshocks, drugs, alcohol, gitaren, New York, vechtpartijen, seks, hits, flops, conflicten, de popbusiness van de laat twintigste eeuw, jaloezie, zel fhaat en liefde. Over zijn relaties met Andy Warhol, David Bowie, Nico, John Cale en vele anderen. Over The Velvet Underground, over de dood... En, last but not least, over muziek.

Het nog nooit eerder zo zorgvuldig gereconstrueerde levensverhaal van Lou Reed verbaast, verwart en maakt je deelgenoot van ups, maar vooral downs, van een onberekenbaar rock-'n-roll animal. Het mysterie rondom Lou Reed blijft bestaan, maar dít boek is volgens kenners de definitieve biografie. Dat de biograaf zelf gefascineerd werd door Reeds muziek geeft het boek een betrokkenheid en nuance die bij broodschrijvers meestal ontbreekt. Lou Reed was niet direct een beminnelijk mens, dat wisten we al en daar kan Sounes ook niet omheen. Het ene ontluisterende voorbeeld volgt op het andere. Zijn muziek was soms briljant, maar net zo vaak diep teleurstellend. Maar Lou Reed was fascinerend. Een buitenbeentje met complexe seksualiteit (hij viel op vrouwen, mannen en alles daar tussenin) en een complex karakter (narcistisch, depressief en bot, maar ook onzeker, talentvol en autonoom). Voor deze meeslepend geschreven biografie werd uitgebreid research gedaan en werden 140 mensen geïnterviewd. Helaas wilde zijn laatste vrouw Laurie Anderson niet meewerken. Zij had wellicht nog wat zachter licht kunnen werpen op dit stekelige leven vol drank, drugs, ruzies, seks en controverse... On the wilde side.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.