Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-05-17

De wolkenmuzikant. Ali Bader

9789491921322.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=5vTCm0vVSQA

http://www.epo.be/boekenportaal/boekinfo_boek.php?isbn=9789491921322

De wolkenmuzikant. 

Ali Bader

Uitgever: Uitgeverij Jurgen Maas EPO voor België

Nederlandstalig 107 pagina's 9789491921322 april 2017Ook al was zijn oom gestorven aan kanker, Nabiel beschouwde zijn dood als een stil protest tegen het bestaan van deze wezens, die met geweld de sharia aan de mensen wilden opleggen.

Ali Bader (1979) werd geboren in Bagdad, waar hij westerse filosofie en Franse letterkunde studeerde, woont momenteel in Brussel en is de auteur van dertien romans, meerdere poëziebundels, essaybundels en theaterstukken. Hij is een unieke stem in de Arabische literatuur en ontving vele prijzen voor zijn werk. Twee van zijn romans werden genomineerd voor de Arab Booker Prize. Bader graaft diep in de culturele en intellectuele tradities en recente wereldgeschiedenis om bloot te leggen waarom en hoe we geworden zijn wie we zijn, met een focus op het Irak van nu, waarbij hij geen enkel stijlmiddel schuwt.

De hoofdpersoon in deze roman is Cellist speler Nabiel en woont in Irak. De islamisten vinden zijn muziek zondig en dan denkt Nabiel er over uit Irak te vluchten.

Wanneer salafisten in Bagdad in zijn eigen buurt zijn cello in elkaar trappen, hem een paar klappen verkopen en geld van hem eisen voor de bouw van een nieuwe moskee, besluit hij na ampele overwegingen dat het genoeg is. Hij gaat naar het westen, waar alles beter is, luxueuzer, meer in harmonie. Hij betaalt ondanks de angst om opgelicht te worden een smokkelaar zevenduizend dollar. Via Turkije en een tiendaagse reis achterin een vrachtwagen zal hij uiteindelijk in Brussel aankomen. Maar is het wel België?

De aankomst in Brussel komt hem anders voor dan dat hij al die jaren ervoor had gedacht. Europa was het helemaal en daar ging hij ook voor. De woonwijk waar hij in terecht komt. In zijn oude stadsdeel in Bagdad woonde hij beter, dan nu in Brussel.

Hij leert een vrouw Fanny kennen en dan gebeuren er, net als in Irak, gebeurtenissen, hij wil namelijk weer Cello gaan spelen. Fanny helpt hem intens om een nieuw leven op te bouwen. Hij komt ook in een demonstratie van rechts extremisten terecht, kortom er gebeurt veel. Hij komt graag in de kroeg en daar luistert men wel naar hem wanneer hij gul rondjes geeft, maar daarbuiten heeft men lak aan zijn mening.

Opnieuw merkt Nabiel gevangen te zitten tussen twee werelden. Het is de aloude droom van het paradijs ergens anders op aarde, het gras dat altijd groener lijkt aan de overkant. Nabiel komt in Brussel opnieuw salafisten tegen die van hem een bijdrage in de strijd vragen. Ook hier wil men een nieuwe moskee bouwen. De mens is overal hetzelfde. In een beperkt aantal pagina's weet Bader de tegenstellingen in zijn (en onze) wereld bloot te leggen, waardoor alle waarheden over cultuur en identiteit die we als vanzelfsprekend beschouwen tegen het licht worden gehouden. Hij is daarbij niet bang kritisch te zijn voor de multiculturele samenleving in Brussel, wat deze roman actueler dan ooit maakt. Richard van Leeuwen zorgde voor een mooie vertaling uit het Arabisch zodat je ten volle kan genieten van de prachtige stijl en het onder je huidkruipende verhaal van Ali Bader.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.