Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-05-17

Leesgroep "Een klein leven" van Hanya Yanagihara

9789046820315.jpg


Leesgroep "Een klein leven" van Hanya Yanagihara

donderdag 11 mei om 20u.

De leesgroep wordt begeleid door Edith Aerts en Frans Buelens.

Gratis maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

 

Hanya Yanagihara, ‘Een klein leven’

A little life

Vertaler:

Josephine Ruitenberg, Kitty Pouwels

Uitgeverij:

Nieuw Amsterdam Uitgevers

Jaar:

2016

Aantal pagina's:

750

9789046820315 april 2016

https://www.youtube.com/watch?v=sBwb-luRq5U"Het was een geniepige paradox: hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je niét probeert te helpen?"

Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met “Notities uit de jungle”. “Een klein leven” betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver. Het boek kreeg de KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE en stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2015 en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Hij slaagt er niet in zijn verleden te verwerken en het lijkt erop dat ontsnapping aan de demonen uit zijn jeugd onmogelijk is. De lezer wordt meegenomen naar een duistere wereld van kindermisbruik. Zijn vrienden weten wel beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

André Oyen

Hoe meer Yanagihara de sluier oplicht van het verleden van Jude, hoe indringender en gevoelsmatig reageren de vrienden en dat de situatie voor Jude juist lijkt te bemoeilijken. Hij weet niet hoe hij moet reageren op vrienden die hem laten weten dat hij een waardevol mens is en hun genegenheid naar hen uiten. Jude straft zichzelf door het toepassen van automutilatie. Hoewel zijn vrienden hem duidelijk maken dat hij voor hen de moeite waard is, wordt langzamerhand duidelijk, dat hoewel ze zijn pijn proberen te verlichten, Jude steeds opnieuw zichzelf beschadigt. In Willem lijkt hij uiteindelijk een partner gevonden te hebben, waaraan hij zijn opgedane ervaringen tijdens zijn jeugd, kwijt kan en zijn kwetsbaarheid hem meer weerbaar maakt.

Heel bekwaam bouwt Yanagihara spanning en intrige op. Van alle personages krijgen we via flashbacks inzicht in hun verleden, hun persoonlijkheid, hun dromen en demonen. Wat Jude betreft wordt duidelijk dat ons weinig blijmoedige onthullingen te wachten staan.

Een klein leven is een roman waarin vriendschap, genegenheid en liefde centraal staat, maar waarin ook blijkt dat de wil om lief te hebben niet altijd er in kan slagen om het leven draaglijk te maken en de pijn te verzachten.

De roman is mooi geschreven, meeslepend en heftig kortom een snijdende leeservaring.

André Oyen

 

De commentaren zijn gesloten.