Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-05-17

Puur Piemonte Rik Rensen

index (24).png


 

Puur Piemonte

Rik Rensen

BoekNederlands

Uitgegeven door Edicola Publishing b.v. in 2017

157 p. : illustraties ISBN9789492199973 (paperback)

 

Dit is een lofzang op de chocolade van Turijn. Beter gezegd : een aubade aan de goddelijke chocolade-hazeltaart van... die vergeten hoofstad van Italië, aan de voet van de A lpen, die nu de hoofdstad van de regio Piemonte is .

 

Rik Rensen (Jakarta, 1956) is een Nederlandse journalist, programmamaker en communicatieadviseur.

Rensen studeerde Neerlandistiek en journalistiek en begon zijn journalistieke carrière bij NRC Handelsblad als redacteur economie en correspondent in Italië. In 1989 stapte hij over naar de televisie en werd hij de eerste hoofdredacteur van RTL Nieuws. In 1999 begon hij de zakelijke themazender RTL Z. Bij RTL was hij ook verantwoordelijk voor de opzet van de digitale diensten van RTL Interactief

In 2002 werd hij aangetrokken om, samen met Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk, de actualiteitenrubriek NOVA een nieuw gezicht te geven. De nieuwe formule ondervond veel weerstand bij de redactie en na de twee nieuwe presentatoren vertrok begin 2003 ook Rensen. Hij zette zijn carrière voort als zelfstandig communicatieadviseur.

In 2008 volgde Rensen Joop Daalmeijer op als hoofdredacteur van de Wereldomroep.

In de vier jaar van zijn hoofdredacteurschap bij Radio Nederland Wereldomroep heeft Rensen de Wereldomroep omgevormd van een monomediale naar een multimediale organisatie met een focus op 'Free Speech en Dutch values'(persvrijheid en vrijheid van meningsuiting).

Eind 2011 besloot de Nederlandse politiek tot bezuinigingen bij de Wereldomroep. Het budget werd teruggebracht van 46 miljoen euro tot 14 miljoen vanaf januari 2013. Na de bezuinigingsronde, waarbij ruim 200 mensen hun baan verloren, besloot Rensen samen met zijn adjunct Ardi Bouwers bij de Wereldomroep te vertrekken.

In juni 2013 publiceerde hij het boek "Geheimen van Piemonte; wonen, eten en ontdekken in de culinairste regio van Italie.'En nu is er Puur Piemonte, de geheel herziene editie van het eerder verschenen boek Geheimen van Piemonte.

Piemonte is een regio in het noordwesten van Italië. De hoofdstad is Turijn. De huidige staat Italië is in de 19e eeuw vanuit Piëmont ontstaan.

Piemonte is een van de rijkste gebieden van Italië. Het werkloosheidscijfer ligt met ongeveer 8% ruim onder het Italiaanse gemiddelde van 11%. Een aantal van de belangrijkste Italiaanse ondernemingen zijn er gevestigd, zoals autofabrikant Fiat, in 1899 in Turijn gesticht, levensmiddelenfabrikant Ferrero en het elektronicabedrijf Olivetti. Naast deze moderne industrie is ook de plaatselijke landbouw van grote betekenis. Op de Po-vlakte wordt rijst (een derde van de Europese productie), fruit en groenten verbouwd, in de heuvelgebieden wijn en hazelnoten en in het Aosta-dal worden runderen gehouden.

In vergelijking met andere regio's van Italië is Piëmont toeristisch nog niet erg ontwikkeld. De belangrijkste toeristische gebieden zijn in het noorden aan het Lago Maggiore en in de Langhe waar men van wijn en truffels kan genieten. Het hoofdseizoen begint met de truffeloogst in oktober.

Deze regio, met zijn glooiende heuvels, schitterende historische steden en alom geprezen wijnen wordt nu voor het eerst echt ontdekt. De oude Koningsstad Turijn, ooit de eerste hoofdstad van Europa. De provinciestad Alba is elke herfst weer het episch centrum voor de liefhebbers van de beroemde witte truffel. En de wijnvelden rond het dorpje Barolo zijn de bakermat voor een van de beroemdste wijnen ter wereld: de Barolo oftewel de Koning aller wijnen. Rik Rensen neemt u in zijn boek mee naar het onbekendere Piemonte; naar het lieflijke Lago Orta dat op een steenworp afstand ligt van het Lago Maggiore. En naar plaatsjes als Cuneo met uitzicht op de majestueuze berg Monte Viso om vervolgens aan de andere kant van de regio te belanden in de laagvlakte bij de stad Novarra waar de beroemde risotto wordt verbouwd. Hij geeft ook tips voor de mooiste boerenmarkten, de beste wijnproducenten waar de reiziger nog met open armen ontvangen wordt om de Piemontse wijnen te proeven als de Barbera, Dolcetto of Cortese. En hij geeft tips voor de best bewaarde geheimen op culinair gebied: de top 10 van trattoria's, ristorantes en osteria's, weg van de gebaande paden en met een meer dan uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Na de inleiding over de achtergronden van het boek volgen 43 verhalen, waarvan een aantal met streekrecepten (o.a. met verse pasta, witte truffel, geitenkaas, bagna cauda), over de oogsttijd, de boerenmarkt, de wintervoorraad , de dorpsbewoners, hun karakteristieke gewoonten en gebruiken en andere belevenissen in de verschillende seizoenen in deze relatief onbekende heuvelachtige regio in het noordwesten van Italië. Enkele verhalen verschenen eerder als column in het tijdschrift Italië Magazine. Het boek is rijk geïllustreerd met goede kleurenfoto’s van de gerechten, van de mensen en van het fraaie landschap.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.