Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-05-17

China Damian Harper

index (8).png


 

China

Damian Harper

National Geographic reisgidsen

Uitgever: Kosmos Uitgevers

Nederlandstalig 400 pagina's 9789021564265 januari 2017

De geschiedenis van China is een fascinerende kroniek die terugvoert tor een ver, schemerig verleden. Uit de rijk gelaagde geschiedenis laat zich een episch verhaal distilleren waarin barbaarse tirannen en geslepen opportunisten figureren die vorm hebben gegeven aan het huidige enorme, uitgestrekte land.

China is de benaming voor een groot cultuurgebied met een zeer lange geschiedenis, een oude beschaving en een staat in Oost-Azië.

 

Sinds de Chinese Burgeroorlog bestaat China uit twee verschillende republieken:

 

Volksrepubliek China (gewoonlijk China genoemd) omvat het vasteland van China en de speciale bestuurlijke regio's Hongkong en Macau. Deze beide laatste regio’s werden in 1997 respectievelijk 1999 weer deel van China. Hongkong was daarvoor een Britse kolonie en Macau een Portugese kolonie. Taiwan Republiek China (gewoonlijk Taiwan genoemd) is de voortzetting van de republiek die voor de Chinese Burgeroorlog een groot deel van het Chinese vasteland besloeg, maar nu nog slechts bestaat uit het eiland Taiwan en enkele kleinere eilanden, waaronder de Pescadores en verder ook nog de Matsu-archipel en Quemoy (inclusief Wuciou) die beide vlak voor de kust van de Volksrepubliek liggen.

De term Chinese cultuur heeft betrekking op een veelheid aan tradities en religieuze gebruiken zoals deze in alle uithoeken van China gedurende de geschiedenis van China hebben bestaan en nog steeds bestaan. Het uitgestrekte land kent een grote verscheidenheid aan culturen en volkeren, zowel in het verleden als in het heden. De grootste etnische groep - met een grote onderlinge verscheidenheid - zijn de Han-Chinezen. China kent echter veel minderheidsvolken, waaronder Mongolen, Oeigoeren en Tibetanen.

"National Geographic Reisgids China is een exclusieve gids met sublieme fotografie die u meeneemt naar de bekende en minder bekende bezienswaardigheden. De experts van National Geographic nemen een kijkje achter de schermen en dringen door tot de kern van de cultuur, de geschiedenis en het volk van het land.

 

Bezoek met deze National Geographic Reisgids China de Verboden Stad, de Chinese Muur, de terracottalegers van Xi'an, of de heilige boeddhistische bergen en afgelegen kloosters. Beklim de spectaculaire Huangshan-berg en overnacht in een Hakka-tulou. Of maak een wandeling door Tsim Sha Tsui, een tocht per boot over de rivier de Li en ga buiten de gebaande paden naar de oude ommuurde stad Pingyao, het Woud van Steen en het eiland Gulangyu.

Het is een mooie Nederlandstalige uitgave van de National Geographic Reisgids. Een knappe lay-out maakt de omvangrijke gids goed toegankelijk. De gids start met een hoofdstuk over geschiedenis en cultuur met aparte paragrafen over de Chinese keuken, rijke cultuur en religie. Op pagina 57 begint de gids met de hoofdstad Beijing en omgeving. Vervolgens komt het gehele land, met ruim een miljard inwoners, aan bod van Noord-China, de Yangtze-regio en Zuid-China tot Hongkong, Sichuan en het Tibetaans Plateau. De beschreven onderwerpen zijn goed gekozen, er is veel aandacht voor cultuur. Het boek eindigt met 41 pagina's reisinformatie en een lijst met over het algemeen dure accommodaties. Prachtig als kennismaking, al was het maar vanwege de fotografie.

 

 

 

 

Nederlandstalige uitgave van de National Geographic Reisgids. Een mooie lay-out maakt de omvangrijke gids goed toegankelijk. De gids start met een hoofdstuk over geschiedenis en cultuur met aparte paragrafen over de Chinese keuken, rijke cultuur en religie. Op pagina 57 begint de gids met de hoofdstad Beijing en omgeving. Vervolgens komt het gehele land, met ruim een miljard inwoners, aan bod van Noord-China, de Yangtze-regio en Zuid-China tot Hongkong, Sichuan en het Tibetaans Plateau. De beschreven onderwerpen zijn goed gekozen, er is veel aandacht voor cultuur. Het boek eindigt met 41 pagina's reisinformatie en een lijst met over het algemeen dure accommodaties. Prachtig als kennismaking, al was het maar vanwege de fotografie. De gids is rijk geïllustreerd met een groot aantal detailkaarten en foto's in kleur en met name de (vaak opengewerkte) reconstructietekeningen zijn heel verhelderend.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.