Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-05-17

Bert Natter – Goldberg

index (51).png


 

Bert Natter – Goldberg. Thomas Rap, Amsterdam, 2015. 632 blz. € 22,90 9789400403581

Het werk klinkt ook alsof de toondichter door de Oost-Duitse Stasi onder bedreiging van automatische wapens werd gedwongen deze orkestrale slaappil te schrijven, maar in zijn scriptie wekt Toebos de indruk dat het gaat om een compositorische oerknal die nog in het muzikale universum nadreunt en waarbij vergeleken de première van Stravinsky’s Le Sacre du Printemps een machteloze muggenscheet is.

In deze roman van Bert Natter (1968) bevinden we ons in het jaar 2020. Een niet-afgestudeerde, eigenzinnige musicoloog, columnist, opiniemaker en schrijver van een Bach-boek, raakt op het spoor van de leerling van Bach, Goldberg (die van de variaties). Kort na de trieste dood van zijn zusje, reist de man af naar Dresden, aan de vooravond van de 75ste herdenking van het bombardement. Hij raadpleegt daar documenten, geholpen door het archief van een zojuist overleden kenner. Hij gaat zo op in zijn onderwerp dat hij in het leven van Goldberg gaat rondlopen; zijn leven en dat van Goldberg vallen gedeeltelijk samen. Een prachtige evocatie van de tijd van de jong overleden Goldberg, van Dresden, van de muziekpraktijk en zelfs van Bach, heeft dit tot gevolg. De aparte benadering van de tijd heeft een de werkelijkheid overstijgende werking; er ontstaat een haast surrealistische sfeer.Volgens de overlevering zou Goldberg het wonderkind zijn voor wie Johann Sebastian Bach zijn beroemde Goldberg Variaties heeft geschreven, maar in de geschiedenisboeken ontbreekt van hem ieder spoor.

Deze roman is overvol, soms uitgestrekt, maar geeft een intrigerend en indrukwekkend beeld van de virtuoze klavecinist en zijn getormenteerde onderzoeker.In zijn roman scheert Bert Natter langs de smalle grens van geschiedschrijving en verbeelding. Hij neemt de lezer mee op reis door de straten van het achttiende-eeuwse Dresden, op dat moment op het gebied van kunst en cultuur het middelpunt van Europa, en slaagt er met verve in om de muzikale schim genaamd Goldberg tot leven te wekken.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.