Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-04-17

krakatiet' Karel Čapek

index (48).png


krakatiet'
Karel Čapek 

Uitgever: Wereldbibliotheek
Nederlandstalig 368 pagina's 9789028426399 februari 2016

Je moet de materie breken om kracht vrij te maken. Een mens moet je ontketenen en breken en uiteen doen spatten zodat hij zijn hoogste vlam kan afgeven.

Karel Čapek (1890-1938), de belangrijkste Tsjechische schrijver van het interbellum, schreef diverse werken waarin het gaat om een uitvinding of vondst die desastreuze gevolgen voor de mensheid kan hebben indien die in verkeerde handen terechtkomt. Zo ook in deze roman (1924), waarin een scheikundig ingenieur het explosief krakatiet uitvindt, waarna diverse partijen zijn formule trachten te bemachtigen.
Prokop vindt een explosief uit dat vele malen krachtiger is dan dynamiet en een aantal merkwaardige eigenschappen heeft . Hij noemt het 'krakatiet', naar het eiland Krakatau dat in 1883 door een vulkaanuitbarsting werd weggevaagd.
Als de belangstelling groeit voor dit nieuwe explosief, begint voor Prokop een lange en hallucinerende tocht die hem onder meer naar een gesluierde vrouw en een aanbiddelijke prinses voert. Het spontane ontploffingsgevaar van die liefdes blijkt net zo groot als zijn eigen uitvinding.
De romans van Čapek bevatten heel wat materiaal waardoor ze nog steeds even aantrekkelijk zijn in onze huidige tijd door de vele dromerige scène’s en de actie die op een erg humoristische en slimme wijze wordt uitgespeeld. Ook de tijdsgeest van 1924 past perfect bij het verhaal dat we te lezen krijgen aangezien de dreiging en de angst voor een nieuwe oorlog ook erg dicht bij de bevolking stond. De roman lijkt over de atoombom te gaan en daardoor bewijst Čapek dat een schrijver een visionair kan zijn. Krakatiet is dus een roman die ook nu nog steeds erg actueel is.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.