Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-04-17

Steencirkels Piet Gerbrandy

index (41).png


 

Steencirkels Piet Gerbrandy

Uitgeverij Atlas Contact, 2017 95 p.

ISBN9789025450366 (paperback)

Schoorsteenpluimen groeten witte wolken/

Aan ozonvrij azuur schrijft stalen tuig/

in wolken letters boodschap van vooruitgang./

Beschaving is gezellig comfortabel/Licht nu van mammoetschepen plechtig de ankers /

en dompel de zee en aarde in lekkage./Nu vloeit een milde olie op de golven./

Nu kaatst zij kleuren terug die zij ontving./

Nu spiegelt zich een zon in wat zij gaf./

Piet Gerbrandy (1958) is classicus, dichter, essayist en schrijver. Daarnaast is hij poëziecriticus bij De Groene Amsterdammer en redacteur van De Gids. Hij ontving onder andere de Frans Kellendonk-prijs voor zijn gehele oeuvre (2005) en de Jan Campert-prijs voor Vlinderslag (2014). In 2015 verscheen Voegwoorden, zijn verzamelde gedichten.

Piet Gerbrandy studeerde van 1976 tot 1984 klassieke talen en vergelijkende indo-europese taalwetenschap te Leiden en doceert Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft vertalingen, essays, gedichten en poëzierecensies. Hij heeft onder andere de Institutio Oratoria van Marcus Fabius Quintilianus uit het Latijn vertaald. De Nederlandse titel van dit boek is De opleiding tot redenaar. In 2007 verscheen zijn boek Het feest van Saturnus. De literatuur van het heidense Rome, en in 2008 een door hem in het weekblad Opinio begonnen publieke gedachtenwisseling met de rechtsfilosoof Andreas Kinneging in de vorm van achtmaal twee brieven, Het goede leven.

Gerbrandy promoveerde in 2009 op een proefschrift over de poëzie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink.

In de bundel Steencirkels voert de dichter het eigentijdse verhaal van de eeuwige romanticus op, die zich niet thuisvoelt in de wereld waarin hij leeft. Het mannelijk hoofdpersonage gaat op reis, ogenschijnlijk op zoek naar liefde, maar uiteindelijk eerder naar zichzelf. De bezoedelde wereld wil hij graag vervangen door een nieuwe te creëren in ongereptheid. Die zoektocht loopt over vijf episoden en eindigt aan de poolcirkel. Gerbrandy brengt een aantal van erotisch-ecologische bespiegelingen, gekoppeld aan een parallel evolutieverhaal. Poëzie en proza wisselen elkaar af, terwijl onderaan de bladzijde een tekst, bestaande uit één zin, over de 92 bladzijden tellende bundel doorloopt.

Piet Gerbrandy, opent met een citaat van de Ierse vroegmiddeleeuwse filosoof John Scotus Eriugena, waarin deze een probleem met betrekking tot waarneming beschrijft. Steencirkels is een bundel vol rijke taal, een bewijs van poëtische brille, zonder dat dit ook maar een moment geforceerd overkomt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.