Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-04-17

Recepten voor liefde en moord Sally Andrew

IMG_0285.jpg


 

Recepten voor liefde en moord

Sally Andrew

Uitgever: Orlando

Nederlandstalig 420 pagina's 9789492086396

2017

https://www.youtube.com/watch?v=d4RAXH7cS3g

https://www.youtube.com/watch?v=cocV4JMg7jE

Mandela was vijfennegentig en was al een tijdlang ziek, maar toch was het onverwacht. Ik keek naar het bruine veld en de verkreukelde gwarrieboom en de bergen in de verte. Door mijn tranen was het alsof het regende maar de lucht was groot en leeg. Ik wist dat er in het hele land mensen met mee huilden om Tata Mandela.

Sally Andrew woont in natuurreservaat in Klein Karoo, Zuid-Afrika, met haar man, de beroemde kunstenaar Bowen Boshier en diverse wilde dieren (waaronder een enorme eland en een geheimzinnig luipaard). Ook brengt ze veel tijd door in de Zuid-Afrikaanse wildernis en aan de kust in Muizenberg. Ze heeft een master in Volwasseneneducatie gehaald aan de Universiteit van Kaapstad.

 

Jarenlang was ze activiste op gebied van maatschappij en milieu. Daarna was ze enige tijd de manager van Bowen als kunstenaar, maar uiteindelijk besloot ze om zich volledig toe te leggen op het schrijven. Recepten voor liefde en moord, haar debuutroman, zal worden gepubliceerd in twaalf talen, verspreid over vijf continenten. Momenteel werkt ze aan het vervolg, The Satanic Mechanic.

 

De Zuidafrikaanse Tannie Maria is een zachtaardige weduwe van middelbare leeftijd die van koken én eten houdt. Als culinair columniste schrijft ze recepten voor de krant, totdat de redactie haar een nieuwe rubriek geeft als Lieve Mona.

Zij mist het koken desdanig dat zij haar recepten blijft delen terwijl ze advies geeft. Naar eigen zeggen doet ze dit omdat ze niet veel weet over liefde, maar des te meer over eten. Dit is alles waar het in haar leven om draait. Vanaf het begin is de rubriek een succes. Een sprakeloze monteur verleidt het meisje van zijn dromen met sms’jes en Welsh rarebit. Later slaagt hij er dankzij Tannie Maria zelfs in om een chocoladetaart te bakken voor haar. Een angstige tiener krijgt seksuele voorlichting en met chocolade bedekte bananen.

Terwijl ze mensen helpt met hun problemen moet Tannie Maria ook haar eigen problemen onder ogen zien, met name wanneer ze een brief krijgt van een vrouw die door haar man wordt mishandeld. Tannie Maria was trouwens ook slachtoffer van huiselijk geweld.

Als de advies vragende vrouw vervolgens wordt vermoord, raakt Tannie Marie betrokken bij het moordonderzoek... tot ergernis van de toch knappe rechercheur met de indrukwekkende kastanjebruine snor.

Sally Andrews heerlijke heldin brengt intrige, romantiek en kookkunsten samen in deze onweerstaanbare spannende roman.

Toch is dit boek meer dan ontspannende culinaire thriller want het gaat ook in op de ingewikkelde vraagstukken die spelen in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en het gaar ook het grote probleem van huiselijk geweld niet uit de weg.

Dankzij de beeldende beschrijvingen van Sally Andrew waan je je echt in de Kleine Karoo. Ze prikkelt al je zintuigen: de verzengende hitte, het prachtige natuurschoon, de geluiden van de dieren en de overweldigende geuren. Zelfs als je er nog nooit eerder bent geweest, krijg je spontaan heimwee. Ook de personages worden heel beeldend beschreven en dat zorgt dan soms weer voor een heel andere honger.

Sally Andrews prikkelt dank zij Tannie Maria, geest, lijf en zinnen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.