Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-04-17

Klein geluk Amsterdam Guus Luijters

index (36).png


Klein geluk Amsterdam Guus Luijters
Nieuw Amsterdam Uitgevers, © 2016


189 p.ISBN9789046821404 (hardback)


De Lauriergracht op een zonnige middag in de herfst, veel beter wordt het niet. De Lauriergracht is zo’n vergeten grachtje, waar de toeristen met hun rolkoffers niet komen en geen alcoholische sloepen voorbijvaren.

Guus Luijters publiceerde romans, novellen, poëzie en het indrukwekkende In Memoriam. Zijn meest recente publicaties zijn Lege stad - Verzamelde herinneringen 1943-1950 en de dichtbundel In de spiegel. Hij schrijft een dagelijkse column voor Het Parool.
Guus Luijters publiceerde in 2012 het werk In Memoriam, met daarin de namen van bijna 18.000 kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland werden gedeporteerd: 102 transporten met Joodse, Sinti en Roma kinderen. Luijters haalde deze kinderen met dit werk uit de anonimiteit van het grote getal. Later verscheen nog het boek De Kinderkroniek, waarin hij de kinderen zelf laat spreken. Klein geluk Amsterdam is een verzameling columns van deze veelzijdige auteur. Deze columns verschenen eerder in Het Parool en gaan over veel zaken: nostalgische observaties en hedendaagse troostvolle momenten in de grote stad Amsterdam. In een mooie stijl: heel verzorgd maar zonder tierlantijnen. De onderwerpen van de in 1943 geboren schrijver variëren van ontmoetingen in de tram en de eerste voetbalwedstrijd met Johan Cruijff, tot scheepjes in flessen, verdwenen bioscopen en stadswandelingen. Zeer herkenbaar, maar tegelijkertijd heel persoonlijk. En dat raakt misschien wel aan een van de kenmerken van Amsterdam. Iedereen creëert zijn eigen stad, met eigen fietsroutes, overbekende tramritjes, zelfgekozen ijkpunten, favoriete adressen en persoonlijke herinneringen. En waar de stad van de ene Amsterdammer die van de andere overlapt, worden columns geboren.
Klein geluk zoekt en vindt het geluk in Amsterdam,
in het Amsterdam van toen en het Amsterdam
van nu. Guus Luijters brengt de stad in
kaart en onderzoekt het wezen ervan, zoals dat
opgeslagen ligt in haar straten en pleinen, haar
grachten en bruggen en de rivier. Iedere dag,
want de stad is nooit af.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.