Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-04-17

Draad : het delicate leven van John Craske Julia Blackburn

index (38).png


 

https://www.youtube.com/watch?v=TY4XDA_u7ek

Draad : het delicate leven van John Craske

Julia Blackburn Paul van der Lecq

Auteur: Julia Blackburn

Uitgever: De Bezige Bij

Nederlandstalig 400 pagina's 9789023499657 2016

Hij had een verzameling anekdotes uit zijn jeugd op papier gezet, zonder dat daar ook maar enige vorm van enige zelfreflectie aan te pas kwam, en zonder ook maar ergens aan te melden dat de zee tijdens zijn ziekteverloop meer dan eens zijn redding had betekend, of te vertellen waarom hij die keer op keer wilde afbeelden.

Julia Blackburn ( 1948)) schrijft romans, verhalen, hoorspelen en non-fictie. Ze kreeg de PEN/Ackerley Prize voor haar autobiografische boek ‘Wij drieën’. Met haar biografische roman ‘Draad’ over een zieke kunstenaar wist ze heel wat bewondering af te dwingen.

John Craske (1881-1943), een zwijgzame visser en vishandelaar uit Norfolk, trouwde met Laura Eke, werd in 1917 ernstig ziek en zat een tijd in een psychiatrische kliniek. Vanaf 1923 hield hij zich – tussen diepe inzinkingen in – bezig met schilderen van doeken met voorstellingen van boten, de zee en kusten. Noodgedwongen brengt hij steeds meer tijd in bed door en hij begint borduurwerken van de zee te maken. Borduren gaat weliswaar langzaam, maar draad druipt niet, dus je kunt het liggend verwerken. Craske sterft in 1943 voordat hij zijn laatste borduursel, een verbeelding van de evacuatie van Duinkerken, kan voltooien.

Blackburn beschrijft haar zoektocht naar meer gegevens over de door onder anderen Valentine Ackland en Sylvia Townsend Warner bewonderde, maar toch vrij onbekend gebleven Craske. Ze voerde gesprekken, raadpleegde brieven en dagboeken, bezocht allerlei plaatsen en zo ontstond een boek waarin allerlei draden (feiten, ervaringen, anekdotes, herinneringen enzovoort) met elkaar verweven zijn. 'Draad' is geen gewone biografie, maar eerder een persoonlijke zoektocht die ertoe leidde dat de schrijfster ook ging nadenken over haar eigen leven, over roem en vergetelheid, bezit en verlies (haar man, de Nederlandse beeldhouwer Herman Makkink, overleed in 2013). Het boek is rijk geïllustreerd, onder meer met werk van Craske, en telt 55 korte hoofdstukken - eigenlijk meer schetsjes van wat de schrijfster zoal tegenkomt in haar 'merkwaardige speurtocht naar wat dan ook'. Ze bezoekt rommelige musea waar fossielen en oude meubelstukken geflankeerd worden door poppen in de plaatselijke klederdracht. Soms stuit ze op een borduursel van Craske dat hangt te verbleken in de zon. Dan volgt een verhaal over iemand die meer over Craske zou kunnen vertellen, maar uiteindelijk toch niet veel blijkt te weten. Het zijn allemaal losse eindjes van een bevreemdend maar wel fascinerend geheel.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.