Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-04-17

Oksana Donald Niedekker

index (50).png
Oksana

een ballet

Auteur: Donald Niedekker

Uitgever: Uitgeverij Koppernik Bv

Nederlandstalig 208 pagina's 9789492313126 maart 2016

Als ik vlak voor de donkerslag mijn slip losknoop-je moet een slip met koordjeshebben, niet een broekje waar je je uit moet wurmen - en mijn geschiedenis wijdbeens aan het publiek toon, zien ze niet de begeerde leemte maar het zwart van Tjernobyl.

Donald B. Niedekker (Amsterdam 1963) is dichter en schrijver. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

Zijn nieuwste boek Oksana, genomineerd voor de FintroLiteratuurprijs 2017, is een roman en een dans, zwart en licht, een continent en een tijdperk doorkruisend.

In korte suggestieve scènes beschrijft Donald Niedekker het leven van Lena. Ze wordt geboren in een dorp bij Tsjernobyl en groeit op bij haar grootmoeder nadat ze haar ouders bij de ramp heeft verloren. Deze kindertijd wordt in gloedvolle herinneringen geschetst, gedrenkt in nostalgie naar de rustiek-Russische atmosfeer van die dagen en de magie van het ballet dat haar leven bepaalt. Ze wil balletdanseres worden, maar als die carrière na een zware blessure is afgesloten, besluit ze onder valse voorwendselen van een ronselaar te vertrekken uit het dorp van haar jeugd en haar geluk in het Westen te zoeken. Na een nachtmerrieachtige boottocht raakt ze verstrikt in de vrouwenhandel.

Haar hele verhaal bevat een aankondiging van onheil, wanneer ze het bijvoorbeeld heeft over een huis met altijd gesloten rolluiken. Het is duidelijk dat Lena slachtoffer is van een misdadig bedrog, maar de spanningsboog blijft virtuoos gespannen. Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken, gevuld met dichterlijke en zintuiglijke impressies. Het levensverhaal van Lena kent vele wendingen, ze overwint tegenslagen en reageert nuchter op meevallers.

Oksana is een stilistisch pareltje met een zeer actueel verhaal, perfect van vorm en toon, dwars door alle clichés heen. De omvang van het leed dat Lena te verduren krijgt had haar tot een vertrapt slachtoffer kunnen maken. Maar dankzij het vakmanschap van de auteur krijgen we een heel sterke vrouw te zien die zo lijkt het, te allen tijde controle over deze geschiedenis van haar eigen weerloosheid behoudt.

Dat kleine onafhankelijke uitgeverijen belangrijk zijn voor de diversiteit van literatuur, wordt nog maar eens bewezen met Oksana. Niedekker heeft een frisse en originele stem, die we zonder Koppernik misschien nooit hadden leren kennen. Oksana is voor mij al een winnaar ook al mocht het naast de hoofdprijs grijpen, het is pure poëzie en proza in een krachtig relaas over hoe het leven kan foutlopen door toedoen van anderen, maar eveneens toont het ook hoe we op eigen wilskracht de grootste tegenslagen het hoofd kunnen bieden.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.