Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-04-17

Ciao Limburg : het little Italy van bij ons Joke Quintens Dirk Chauvaux

index (27).png


Ciao Limburg : het little Italy van bij ons

Joke QuintensDirk ChauvauxUitgegeven door Lannoo in 2016 208 p 9789401433778

Eerst kwamen de mannen. Het was zelfs de bedoeling niet dat hun vrouwen of kinderen zouden komen. Onder druk van de vakbonden en Italiaanse verenigingen konden ze hun gezin toch laten komenVerhalen van Italiaanse immigranten in Belgisch Limburg, zij kwamen om te werken in de kolenmijnen en bij de Ford fabriek, en hoe zij in deze streek hun eigen Italië creëerden.

Het échte Little Italy ligt niet in New York, maar in de vijf mijngemeenten: Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Eisden, Beringen en Genk. Althans, dat beweren Joke Quintens (42) en haar partner Dirk Chauvaux (57) uit Genk. Het koppel beschrijft Limburgse Italianen, die vandaag nog de Italiaanse levenswijze aanhouden. Dirk Chauvaux. De Genkenaar groeide op tussen de Italianen en interviewde, samen met zijn vriendin Joke, 80 Italiaanse Limburgers. Dat leidde tot het boek 'Ciao Limburg', waarin ze 180 adressen aanbevelen om nog de Italian way of life te beleven. "De citétaal (het dialect van de mijnwijken, red.) bevat Italiaanse krachttermen. 'Forza' is de slogan van Racing Genk en de harde kern van supporters heet 'Drughi', dat komt van voetbalclub Juventus. In Limburg verblijven op dit moment 30.000 Italianen, van wie minstens een van de grootouders de Italiaanse nationaliteit heeft. De helft van hen woont in de mijngemeenten.

"De typische Italiaanse cultuur kan je hier ook proeven. Little Italy heeft ons veel gegeven: tomaten, pasta, gelato, olijfolie, maar ook de vespa, mode en muziek. Italië is hier een sterk merk", vult Joke, die in Genk schepen is, aan. "Je treft hier Italiaanse delicatessenzaken aan, waar nog échte espresso wordt geschonken.

Ze kwamen in groten getale, om de armoede in Italië te ontvluchten, op zoek naar het beloofde land. Maar de steenkoolmijnen in het Belgische Limburg waren zeker niet zaligmakend voor de warmbloedige Italianen. Hun verhalen lees je in dit boeiende boek. De talrijke quotes van Italiaanse Belgen uit de eerste, tweede en derde generatie zijn ontroerend en puur. Over heimwee en verlangens en hoe ze hun eigen Little Italy hebben gecreëerd. Want een Italiaan kan niet zonder 'la famiglia', de smaak van verse pasta, de geur van sterke espresso en het gezellige rumoer van Italianen onderling. De auteurs geven tips over fijne restaurants en Italiaanse producten, laten je kennismaken met beroemde bouwmeesters en musici en leiden je langs een aantal Limburgroutes in de vijf mijngemeenten. Ook de vormgeving en fotografie van het boek zijn stijlvol; het lettertype is klein. Het is niet alleen een interessant boek voor mensen met Italiaanse roots, maar voor iedereen die Italië omarmt. Een bijzonder en uniek boek dat het ware verhaal achter de Italiaanse Belg laat zien.André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.