Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-04-17

La Confession

344015.jpg


La Confession (2017)

Frankrijkgeregisseerd door Nicolas Boukhrief

met Marine Vacth, Romain Duris en Anne Le Ny

La Confession is een nieuwe verfilming van de roman Léon Morin van Beatrix Beck (Prix Goncourt in 1952 en een remake van de gelijknamige film van Jean-Pierre Melville in 1961 , deerst verfilming van dit boek)

De film vertelt de confrontatie in Noord-Frankrijk tijdens de oorlog tussen een geestelijke, Léon Morin, en Barny, een jonge communiste wier man naar een werkkamp in Duitsland vervoerd is. Ze is zonder nieuws van haar man, sinds het begin van het conflict. Haar dochtertje van acht heeft ze op het platteland ondergebracht bij twee tantes. In het klein Frans dorp wekt de komst van de nieuwe jonge priester Léon Morin de interesse van alle vrouwen op. Ook van Barny, een verstokte atheïste. Ze gaat naar de kerk om de jonge priester uit te dagen. Meestal zo zeker van zichzelf, zal Barny nochtans van haar stuk gebracht worden door deze priester, die even aantrekkelijk als intelligent is. De historische context van de bevrijding geeft de juiste accenten in een onmogelijk verhaal tussen een priester gebonden door zijn geloften en een vrouw oprecht in de liefde. De film doet denken aan een tijd waarin de kerk het centrum was van het dorpsleven, met de zondagsmis, wekelijkse biecht en de centrale plaats van de priester in het leven van mensen. De komst van een charmant priester in een dorp zonder mannen doet de achtergebleven vrouwen in minder christelijke en zelfs onkuise gedachten én dromen verzinken. Ook de jonge Barny vindt in persoon van de priester een toevluchtsoord tegen de sfeer van angst, en de eenzaamheid.

De dramaturgie van de film is opgebouwd rond een 'laatste bekentenis' gedaan door een stervende oude dame die haar liefdesverhaal wil vertellen dat ze tijdens de oorlog beleefde.

Daarnaast is de enscenering is ook gericht op de twee hoofdpersonen. De regisseur is door deze werkwijze wel iets te kwistig met het gebruik van close-ups.

In de verfilming van 1961 werden de hoofdrollen vertolkt door Jean-Paul Belmondo en Emmanuelle Riva.

In deze nieuwe verfilming zijn de hoofdrollen opnieuw erg sterk bezet, Romain Duris (42) speelt de rol van de priester en opkomende ster Marine Vacth (25) is de jonge moeder Barny, en dat is nodig om dit intense verhaal tot leven te brengen..

De chemie tussen de twee is zeker het sterkste aspect van een film die niet alleen de wurggreep van Vichy-tijdperk in Frankrijk wil vatten, maar ook de genegenheid tussen man en vrouw , die elke religie en ideologie overstijgt, wil onderlijnen.

Barny wordt gedwongen na te denken over haar diepste overtuigingen. Tegelijkertijd wordt de jonge priester Léon geconfronteerd met zijn celibaat.

Confronterende film.

André Oyen

 

De commentaren zijn gesloten.