Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-09-17

Eindeloos eiland Huub Beurskens

9200000072250269.jpg


 

Eindeloos eiland

Huub Beurskens

Uitgever: Uitgeverij Koppernik Bv

Nederlandstalig 9789492313287 maart 2017

Ik benijdde de mensen niet die in een verkeerd lichaam waren geboren. Ik moest er niet aan denken wat voor fysieke ingrepen zij moesten ondergaan om zich psychisch weer enigzins op hun gemak te kunnen voelen. Als persoon die op de verkeerde plek was geboren, had je het heel wat makkelijker. Niemand die je het aanzag, je er op aansprak of je er zelfs om schoffeerde.

Huub Beurskens (1950) is een Nederlandse dichter, schrijver en kunstschilder.

Hij debuteerde in 1975 met Blindkap gevolgd door Cirkelgang in 1977. Beurskens was redacteur van de literaire tijdschriften Het Moment (1986-1988) en De Gids. Huub Beurskens is tevens de auteur achter de roman Oorlogskind van Loni Wolf (2009).

Huub Beurskens vertaalde ook werk van o.a. Georg Trakl, Nelly Sachs en Anne Duden. In het najaar van 2006 verscheen Even dit, een vertaalde bloemlezing van gedichten van William Carlos Williams. In 2008 verscheen zijn integrale vertaling van Gottfried Benn, Statische Gedichte. Huub Beurskens stelde met Wiel Kusters en Benno Barnard een omvangrijke, tweetalige bloemlezing samen uit de poëzie van W.H. Auden: Nee, Plato, nee, Meulenhoff (ISBN 9789029083607), februari 2009. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Koppernik zijn vertaling Gedicht aan de duur van Peter Handke.In februari 2012 verscheen de roman De hemelse kamer bij uitgeverij Wereldbibliotheek.

In april 2013 blies Huub Beurskens het tijdschrift Het Moment als internetmagazine nieuw leven in. Zijn meest recente boekpublicatie is de roman: Eindeloos eiland.

In deze roman is het ene verhaal is nog niet ten einde of het volgende is al begonnen. Het is al het ware een verhalensnoer bestaand uit flarden en fragmenten die de roman stutten. Zo volgen we een bedrogen echtgenoot die soelaas zoekt in een hotelkamer in Rome. De verteller zelf komt erachter als kind op Samos de schrijver Camus te hebben ontmoet. Iemand anders wordt hoopvol aangeklampt door duizenden die hij ooit maar even zag. Een hond leeft veel langer dan voor mogelijk wordt gehouden. Een jongen wil blinde worden in Marrakesh. Een zielsgelukkige leraar trouwt met een zielsgelukkige pornoactrice. Een 'allerbeste vriend' raakt juist van streek wanneer blijkt dat hij niet de enige ter wereld is die de liefde bedrijft. De onderwerpen en gebeurtenissen borrelen en gissen om uiteindelijk de verteller zichzelf in veiligheid te laten brengen met de allerlaatste vlucht naar een 'Portugalachtig' eiland.

De roman zit buitengewoon goed in mekaar en confronteert de lezer op een geniale wijze met het verlangen naar liefde en vriendschap, en vooral over de pogingen tegen beter weten in om dit liefst wederzijdse verlangen in stand te houden, terwijl de mensheid er onstuitbaar mee doorgaat van een mogelijk aards paradijs een inferno te maken. Huub Beurskens zet stevige personages neer en laat hen situaties doorleven die werkelijk tot nadenken aansporen. Lezers die van mysterie met een flinke brok filosifie en psychologie houden zullen in deze mooie roman zeker hun gading vinden.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.