Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-04-17

De cowboykampioen Aura Xilonen

9200000071290376.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=fVSceqU5HGcDe cowboykampioen

Aura Xilonen

Uitgever: Wereldbibliotheek

Nederlandstalig 9789028426962 maart 2017

Alle productspecificatiesOp dat moment kijk ik op, naar buiten, en voel ik een schok door mijn strot gaan, de bovenkant van mijn maag knijpt zich samen: het meisje steekt de straat over naar de boekwinkel.Ik wou dat de aarde me opslokte.Mijn ballen krimpen van de zenuwen. Ik krijg mijn eigen spuug niet eens meer weg.Binnen een seconde zie ik mezelf onder haar blik verdampen; van het ene moment op het andere ben ik vluchtelig.

'Het debuut 'De cowboykampioen' van de Mexicaanse Aura Xilonen is in haar thuisland een regelrechte hit en het leverde de jonge schrijfster de Premio Mauricio Achar op.

Xilonen werd geboren in Mexico stad in 1995 en volgde een opleiding tot cineast.

Aura Xilonen was pas 19 toen ze debuteerde met haar roman Campeón gabacho. Het debuut werd bekroond met de prestigieuze Premio Mauricio Achar, met name vanwege 'de volwassen vorm van de roman, die op verschillende niveaus speelt met de taal.' De Spaanstalige titel van de roman is Campeón Gabacho. In Mexico noemen ze mensen die uit VS komen gabachos, wat vreemdeling betekent. Migratie is een terugkerend element in het boek, een actueel thema in de wereld en in Mexico in het bijzonder.

De hoofdthema’s van de roman zijn hoop en liefde.

Campeón gabacho gaat over de 17-jarige Liborio. Hij is een tengere en schuchtere jongen die de armoede van zijn Mexicaanse familie ontvlucht. Zonder papieren komt hij terecht in een niet genoemde Amerikaanse stad, net aan de andere kant van de grens. Hij krijgt een baantje in een boekhandel en leest bijna alle boeken in de winkel om zich te bewijzen tegenover zijn baas, maar ook om indruk te maken op de 19-jarige Aireen, die hij heeft gered toen ze op straat werd lastiggevallen en op wie hij hevig verliefd is. Liborio wil een professioneel bokser worden om eindelijk iets van zijn leven te kunnen maken, hoe moeilijk dat ook is. Om het hart van de eigenwijze Aireen te veroveren, moet hij zijn gevechten blijven winnen. Daarbij is half slagen geen optie.

De cowboykampioen, is een vlotte roman met een stevige verhaal die af en toe aan Alleen met de goden van Alex Boogers doet denken, alleen weet je van de laatste dat dit meer autobiografisch is en het eerste pure fictie. Toch vind ik persoonlijk dat deze jonge auteur personages en toestanden neerzet die heel geloofwaardig en ook herkenbaar over komen. Zij maakt van haar hoofdpersonage een doorzetter die echter steeds weer tegen de stroom moet in vechten. In het begin had ik het moeilijk met de straattaal die Liborio aanvankelijk uitslaat. Maar door meer en meer te gaan lezen groeit en verfijnt zijn taalgebruik. En dat is een prachtige evolutie. Alleen al daarom vind ik het boek een echte aanrader. Het spelen met taal dat tegelijkertijd ook een ode aan de taal wordt is grandioos. Het is ook meesterlijk hoe ze hem soms ook literatuur en poëzie laat bespreken. De auteur laat Liborio op verschillende manieren groeien: emotioneel, intellectueel en fysiek. En dat groeiproces levert zowel ontroerende als hilarische scènes op.

De cowboykampioen is een boeiende roman over opgroeien en leren waardig leven en overleven in de ilegaliteit.

André Oyen

 

13:26 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.