Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-04-17

Chez Nous

1111453.300.jpg


Chez Nous

2017

Regisseur: Lucas Belvaux

Met : Emilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix

Genre

duur 1h54Pauline Duhez (Émilie Dequenne) is een alleenstaande moeder die van zorgzaamheid haar beroep heeft gemaakt. Als wijkverpleegkundige helpt ze jong en oud en is ze de sociale spil in haar kleine Noord-Franse gemeenschap. Enkele leiders van een extremistische partij ruiken hun kans en willen profiteren van haar populariteit.

Ze stellen haar voor hun kandidaat te worden voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Zonder zich in het gedachtegoed van de partij te verdiepen, wordt zij de nieuwebelichaming van het RNP in het dorp. Met Paulines kandidatuur komen er opstootjes en verdeeldheid in de eerst zo vredige arbeiderswijken.

De Franse speelfilm deed vooral in het thuisland veel stof opwaaien. De fictieve politieke partij in de film lijkt namelijk verdacht veel op het Front National. Lijsttrekker Agnès Dorgelle (lees: Marine LePen) is een charmante, welbespraakte en goedverzorgde vrouw. Naar het voorbeeld van Le Pen, hervormt Dorgelle de populistische partij van haar vader, maar probeert het fascistische imago dat aan de partij hangt af te schudden. Gaandeweg komt Pauline erachter dat neo-fascistische opvattingen en methoden achter de schermen nog steeds een grote rol spelen. Chez nous toont dat de geschiedenis nooit helemaal verdwijnt. Zoals de boeren in Noord-Frankrijk nog steeds dagelijks oude obussen vinden tussen de terrils, zo is ook het gewelddadige verleden van extreemrechts nooit ver weg. Regisseur Lucas Belvaux wil Frankrijk een geweten schoppen, maar of hij het Front National echt in affronten kan brengen met Chez nous is maar de vraag.

Émilie Dequinne, de ster uit Rosetta, laat echter door een ijzersterke vertolking blijken hoe vlug ook een verstandige jonge vrouw zich kan laten strikken door de 'peptalk' van een populistische partij.

André Oyen

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.