Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-03-17

SAGE FEMME

1111994.300.jpg


 

SAGE FEMME

2017

Regisseur: Martin Provost

Met : Catherine Deneuve, Catherine Frot, Mylène Demongeot

Genre Drama duur 1h57 Frankrijk

Martin Provost (‘Séraphine’) heeft zijn leven te danken aan een vroedvrouw die hem bij zijn geboorte haar bloed gaf. Maar ‘Sage Femme’ is wel een heel persoonlijke maar geen autobiografische film geworden is. Met een hoofdrol die met veel toewijding en nederigheid wordt vertolkt door Catherine Frot (‘Marguerite’). De film vertelt het verhaal van Claire, die haar dagen vult met leven geven (en soms de dood in de ogen kijken). Een eigen leven heeft ze nauwelijks. Elke dag is dezelfde en bovendien dreigt ze haar job te verliezen door de sluiting van de kraamkliniek onder het mom van de uitgaven te beperken. Tot overmaat van ramp duikt ook nog de excentrieke Béatrice (een verrassende Catherine Deneuve), de vroegere minnares van haar vader, op. Zij rijt Claires oude wonden weer open, maar helpt haar ook weer aan te knopen met het leven. Het tempo van de film lijdt onder een scenario dat alle kanten uitgaat (kinderen, het verleden, de liefde, de ziekenhuisindustrie). Maar de twee Catherines, voor het eerst samen in een film, vormen een contrastrijk, efficiënt en zeer sterk duo. En de (echte) bevallingsscènes zijn van een rauwe realiteitdie je zelden op het grote scherm te zien krijgt. Catherine Frot geeft zich altijd voor de volle 100% in haar rollen. En met succes, want ze is een van de populairste Franse actrices van haar generatie. Nu is ze voor het eerst op het grote scherm te zien aan de zijde van Catherine Deneuve, in ‘Sage Femme’. En voor die hoofdrol heeft ze ook nog leren bevallen!

Op het moment dat de film begint, staat zoon Simon op het punt om het nest te verlaten en dreigt het ziekenhuis te sluiten. En dan verschijnt Beatrice, die lang geleden, de minnares van Claire's vader was. De man pleegde zelfmoord nadat Beatrice hem in de steek liet en Claire hield er een flink trauma aan over. Beatrice heeft een hersentumor en zoekt hulp en gezelschap.

Martin Provost is een groot regisseur van actrices en dat toont hij ook weer in deze ontmoeting tussen Catherine Deneuve en Frot. Deneuve speelt de wervelwind, levenskracht, vrouwelijkheid. Een vrouw die haar leven met vallen en opstaan heeft proberen te temmen, maar onder de make-up, kan ze haar fouten en verwondingen niet verbergen.

Helaas schuilt achter een oppervlakkige schijn van een sociale film, een scenario dat flink mank loopt, en waarin sommige aspecten vergezocht lijken. Een flink soberder script zou hier heel wat schoonheidsfouten glad gestreken hebben.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.