Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-03-17

Herman Koch: Makkelijk leven.

Makkelijk-leven-Herman-Koch.jpg


 

Herman Koch: Makkelijk leven.

Amsterdam : CPNB, 2017

ISBN 978-90-5965-411-2

CPNB, 93 blz. Gratis bij € 12,50 aan boeken tijdens de Boekenweek.

En dan tot slot nog iets: dit is net zo'n boek waarin iemand die zelfhulpboeken schrijft zijn eigen ­leven niet op orde heeft.

Televisiemaker en schrijver Herman Koch maakte samen met Kees Prins en Michiel Romeyn het tv-programma 'Jiskefet'. Als schrijver debuteerde hij in 1989 met de roman 'Red ons, Maria Montenelli'. Twintig jaar later werd hij wereldberoemd met 'Het diner'de roman waarmee Herman Koch de NS Publieksprijs won en wereldberoemd werd. De rechten van Het diner werden wereldwijd verkocht en de roman stond maandenlang in de CPNB Bestseller60 en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Wereldwijd werden er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Meest recent verscheen het boek 'De greppel'. En dit jaar is hij verantwoordelijk voor het Boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven', over een schrijver van zelfhulpboeken. In ‘Makkelijk leven’ is de protagonist van dienst Tom Sanders. Hij schrijft zelfhulpboeken, is hierin succesvol en heeft zojuist een zwarte jaguar gekocht. Tom is getrouwd en heeft twee kinderen. Stefan is zijn lieveling. Met schoondochter Hanna heeft hij minder op.

Hij heeft een goed huwelijk. Hij en zijn vrouw begrijpen elkaar volledig en laten elkaar ook vrij.

Tijdens een feestje staat Hanna voor de deur. Tom doet open en ziet het toegetakelde gezicht van Hanna. Hij vertelt niets aan zijn vrouw en beloofd Hanna om met zijn zoon te praten. Hij kiest niet voor een rechtstreekse benadering, maar volgt zijn eigen levenslessen: niet schuldig voelen en afwachten tot een probleem overwaait.

Het is een prima uitgangspunt voor een mooi verhaal met morele dilemma’s.

En het is een schurend moreel dilemma à la Het diner, het gaat over succesvolle mannen die zich onaantastbaar wanen, zoals in Zomerhuis met zwembad. Koch speelt het geniepige spel van verwachtingen die niet ingelost worden uit Geachte heer M. en dat van de gezegende onwetendheid uit De greppel. Alles wat Koch sinds het internationale succes van Het diner (2008) inhoudelijk heeft beziggehouden, wat hij aan ideeën heeft doorontwikkeld en aan technische verfijning heeft opgedaan – alles lijkt in één boekje samen te komen.

Het klootzakkerige van zijn protagonist krijgt langzaamaan iets meelijkwekkends. De man van de zelfhulpboeken heeft verkeerd gegokt en weet zich niet te redden uit deze situatie. Naar het einde toe gaat het verhaal wel een beetje te geforceerd in een stroomversnelling.

In zijn totaliteit zeker een Kochiaans boek dat de lezer wel even in zijn greep heeft, en een ironisch geformuleerde sneer richting zelfhulphype stuurt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.