Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-03-17

Sporen in een holle weg Christina Guirlande,

9789460792687.jpg


http://users.skynet.be/guirlande/index.htm

Sporen in een holle weg

Christina Guirlande

Uitgever:Uitgeverij Het punt

ISBN-CODE:9789460792687

2017

De tuin zit op de wip tussen de weelde/

van de asters en de weemoed/

in de lucht. Is dit dezelfde tuin/

die onlangs nog de zomer door/

de zinnen joeg, die ons geborgen hield/

in zijn veelkleurig schrijn?/

uit September

Christina Guirlande publiceerde tot hiertoe een 50-tal boeken (jeugd- en kinderboeken, dichtbundels, novellen) en er werden meer dan 750 verhalen, gedichten en korte essays gepubliceerd in tijdschriften, periodieken of weekbladen. Voor haar jeugdboeken ontving zij o.a. tweemaal de Boekenleeuw. Ook haar gedichten werden meermaals bekroond.

In haar bundel Het taaie geheugen van water was het water telkens een personage dat doorheen alles stroomt of je in een draaikolk meeneemt. Het water heeft ook een geheugen dat op een dreinerige zelfs taaie manier telkens opnieuw namen, herinneringen en feiten registreert. In de bundel Sporen in een holle weg is de natuur weer heel nadrukkelijk aanwezig.

De hele mooie en doorleefde gedichten van Christina Guirlande nemen de lezer mee doorheen tuinen ,bossen, landschappen, bloemenpracht, seizoenen, maanden, klaagzangen en gevoelens. Het gedicht Nohan sprak mij bijzonder aan omdat het onstond bij een bezoek aan het landgoed van George Sand. Heerlijk om te wandelen door de rozentuin en naar de eeuwenoude ceders te kijken. In een ander gedicht wordt de zomer plots afgeschminkt en tonen bomen hun ware gelaat. Prachtig is die beeldtaal. Dichters die zo visueel met taal omgaan hebben ook vaak een zwak voor beeldende kunst. En dat geldt ook voor Christina Guirlande. Ze schrijft niet alleen gedichten over beeldende kunst en kunstenaars, ze maakt ook zelf aquarellen, en de prachtige pentekeningen in deze bundel zijn ook van haar hand.

De dichter grijpt ook heel vaak terug naar elementen uit de natuur, combineert die met denken en filosoferen en nodigt ons uit om terug te blikken zoals bijvoorbeeld in het gedicht: Het huis De koolputten.

De gedichten uit deze bundel kan je lezen en de bijbehorende pentekeningen stralen sfeer en warmte uit en vragen om gekoesterd te worden.

André Oyen 

13:41 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.