Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-03-17

Tussen tijd en ruimte Lucienne Stassaert

dbk21-LUKE_SOUVENIRS.jpgcxei3-9.jpg


Tussen tijd en ruimte

Tentoonstelling Lucienne Stassaert van 16 maart tot 27 april 2017 in BARAVIN Minderbroedersrui 31, 2000 Antwerpen

Opening 16 maart

Beste Lucienne, Geachte aanwezigen

Vanavond heb ik de grote eer en het genoegen om u het werk van een van mijn grote idolen voor te stellen namelijk Lucienne Stassaert.

Deze 'grande dame' heeft al een heel rijke carrière als multitalent (schrijven, schilderen, musiceren, vertalen) achter de rug en eenieder die haar werk een beetje kent hoopt dat ze haar vele vaardigheden nog heel lang aan de buitenwereld zal kunnen tonen. In 2014 publiceerde ze bij uitgeverij P een eerste deel van een autobiografie Souvenirs, aantekeningen in de loop van de tijd, waarin ze in proza en poëzie terugblikt op wat was en deel twee verschijnt volgende maand. Zelf zegt ze over dit biografisch schrijven dat het graven is in het verleden van het jonge meisje, met een pen die een spade werd en vandaag finaal een mes om de rouw weg te snijden. Het is een prachtig boek waarin de polyvalente kunstenares, de humaniste, de feministe en de geëngageerde mens, Laureate van de Arkprijs van Het Vrije Woord, Sinjoor in hart en nieren op een verbluffend knappe manier vorm krijgt. Persoonlijk leerde ik haar eerst kennen als woordkunstenares later ook als beeldend kunstenaar.Maar wat Lucienne ook aanraakt er zit altijd taal, kleur en klank in.

Een heel mooi bewijs hiervan is volgend gedicht uit de bundel 'Nabloei'

Lucienne Stassaert, Nabloei, uit 2013.Ik heb de tijd in veiligheid gebracht,

in een couveuse te slapen gelegd.

Zo kan hij opgroeien zonder letsel.Ik heb de dag bedolven onder een laag sneeuw,

de nacht met klemmen vastgezet.

Zo houd ik die voorlopig buiten schot.Ik volg het zeilen van nieuw maanlicht

dat op de golven van wolkendrift

naar overal en nergens reist.De rust zou overweldigend kunnen worden

als er geen stem begon te roepen

of er nog iemand op de wereld is

om al die open ogen te sluiten.

 

 

In dit gedicht zit muziek en beeld, het straalt en het omhelst zijn lezers.

Lucienne Stassaert heeft in haar werk een hele galerij van namen uit de artistieke wereld van Munch, Jan de Roek, Plath, Dickinson, Andrée Chedid, Woolf, Duras en anderen laten herleven. En dat laten herleven mag je wat mij betreft nogal vrij letterlijk nemen. Want ook hier ging ze altijd heel beeldend en met een ongelooflijke precizie te werk.

En vanavond zijn we hier om haar schilderijen te bewonderen En ik zou zeggen dames en heren bekijk ze goed, neem er uw tijd voor, want elk werk heeft zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen 'soul', zijn eigen klank en ritme, gedrenkt in vlammende of gedempte kleur.

In een voorafgaand gesprek zei Lucienne me dat de de vluchtelingenthematiek haar erg bezighoudt en dat ze dat in haar werk ook heel fijntjes tracht uit te drukken. En inderdaad vluchtende, dolende silhouetten komen in elk werk terug. Verloren in een harde wereld, gevangen in pijn maar wel gekoesterd door de kunstenaar in haar atelier.

Zij koestert deze silhouetten in een pracht van kleuren, die beelden vormen en woorden die ons mensen te kort schieten. Poëzie kleur en klank zijn ook hier weer niet weg te denken.

Er zijn vele woorden voor haar beeldend werk te vinden, waaronder verbeelding, creativiteit en gevoeligheid zeker een bijzondere plaats in nemen.

Lucienne heeft heel veel mooie dingen gemaakt maar haar twee absolute meesterwerken zijn toch haar twee dochters die ook beiden zeer artistiek onderlegd zijn en haar persoon en haar werk vereeuwigd hebben in een pareltje van een documentaire die een ode aan, en een gedicht voor Lucienne Stassaert geworden waarin woord, beeld, klank en het verlichte denken een prominente plaats innemen.

Geachte aanwezigen, ik wil uw geduld niet langer op de proef stellen, maar wil u uitnodigen om u te laten bedwelmen door de kleur en de beeldende kracht én pracht van dit mooie werk.

Met dank voor uw aandacht

André Oyen

Antwerpen 16 maart 2017

 

00:00 Gepost in Andere, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.