Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-04-17

Het huilt voor jou Bart Stouten

9200000066177477.jpg


 

Het huilt voor jou

Bart Stouten

Uitgeverij Vrijdag, 2017

ISBN 9789460015199 320 pagina's

Tewfik was een jonge dokter, en zo zag hij er ook uit,

met zijn onberispelijk voorkomen, met die onverstoorbaar koele blik die de meest ernstige dingen vertrouwd en sympathiek wil laten klinken. Hij sprak met een zachte stem, die constant gesmoord werd door de luide Arabische kreten om hem heen. Zijn Engels was keurig en soepel, aangenaam

om naar te luisteren door de Arabische tongval die

tweeklanken samenperste en ‘here’ in ‘heir’ veranderde.

 

Bart Stouten (1956) is één van de leidende stemmen van Klara, de klassieke zender van VRT. Hij schrijft poëzie en romans, Kersen eten om middernacht (2013) en Bidden om verboden vruchten (2015), die op gunstige kritieken mogen rekenen. Kersen eten om middernacht werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013.

Zijn nieuwe roman situeert zich in het Syrië van 2012. Nauwelijks een jaar geleden richtte de Syrische dictator Bashar-al-Assad er voor het eerst zijn wapens op Arabische Lente-betogers. Daardoor breidde het conflict zich stilaan uit.

Borg is een Vlaming, die online de jonge artistieke dokter Tewfik leerde kennen. Een gedeelde fascinatie voor de films van Godard was de aanleiding geweest, het eerste onderwerp op een datingsite, een opening voor groeiende intimiteit en de aanzet van een platonische vriendschap met een ietwat romantisch karakter .

Er was een vonk tussen de twee mannen en Borg verlangde meer en wilde Tewfik ontmoeten hopend op een intiem en liefdevol samenzijn.

Hij reist af naar Syrië, niet direct de meest veilige of tomantische plek van het moment en komt terecht in de coulissen van de oorlog, waar iedereen tracht te overleven ook al hebben de muren oren en is er een niet al te vriendelijke verstandhouding tussen bepaalde bevolkingsgroepen. Borg is hevig onder de indruk van de knappe Tewfik en raakt verstrikt in een liefdeskwartet van jonge mensen die op elkaar zijn aangewezen in het eenzame woestijndorpje waar hij te gast is. Tewfik wil samen met zijn vriendin Azzah vluchten naar het Westen met de hulp van Borg, wiens naïeve liefde voor Tewfik misbruikt wordt. Tewfik zet onvermoeibaar door. Hij koestert zijn idealen in een videodagboek, dat de voorbereiding moet worden van een grote bioscoopfilm.

Bart Stouten mag dan in Het huilt voor jou een verzonnen verhaal vertellen, het is wel geïnspireerd en gekleurd door de vele reizen die hij naar Syrië heeft gemaakt. Hij kent het woestijndorpje Deir-el-Sharjee en het stadje Hama met de oude Arabische waterwielen dat plaatsen zijn die in het boek een belangrijke rol spelen.

De affiniteit van de auteur met deze plaatsen laat zich duidelijk voelen in dit zeer bijzondere boek.

Je moet het toch maar kunnen en durven om twee heikele thema's zoals de oorlog in Syrië en homoseksualiteit in een Arabische cultuur, in één boek aan te pakken. En het sterke is dat hij ze onlosmaakbaar aan mekaar weet te koppelen. In mijn ogen weet hij deze controversiële thema's heel doordacht in het geheel te verweven. De personages zijn heel sterk uitgewerkt en ook de dreigende oorlogsfeer, de passie, verraad en omgaan met homofobie en dubbelleven komt ter dege uit de verf.
Een urgent en aan te bevelen boek.

André Oyen

 

00:19 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.