Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-04-17

De weergekeerde bloem Wessel te Gussinklo

9200000072250179-219x341.jpeg


 

Wessel te Gussinklo; De Weergekeerde Bloem. Koppernik; 372 blz. € 21,50. 9789492313256 2017

Vriendschappen zijn een soort liefdes. Plotseling is alles of bijna alles zichtbaar, uitbaar, ook wat je meestal voor je houdt: het wordt ontvangen en begrepen - alles wordt lichter en zichtbaarder, ook het grauwe en het stroeve, omdat het begrepen wordt en belangrijk wordt gevonden

Wessel te Gussinklo (1941) debuteerde in 1986 met de roman De verboden tuin, waarvoor hij de Anton Wachterprijs kreeg. Ook zijn tweede roman De opdracht (1996) werd bekroond, met zowel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs als de F. Bordewijk-prijs. In de essaybundel Aangeraakt door goden (2003) toont hij zijn passie voor Mulisch en Mahler. Zijn persoonlijke visie op het Israëlisch-Palestijns conflict legde hij vast in het lange essay Palestina als adderkluwen (2008). In 2104 verschijnt Zeer helder licht, dat goed wordt ontvangen en wordt genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

De in 2016 verschenen essaybundel Vijf sterren voor de gaarkeuken is een verzameling van beschouwingen over diverse maatschappelijke verschijnselen die in de loop der tijd in kranten en tijdschriften gepubliceerd zijn.

Te Gussinklo’s schrijverschap wordt in de pers wel gekarakteriseerd als: virtuoos, gedreven en met een zucht tot provocatie in zijn vaak compromisloze essays in een volstrekt authentieke stijl.

Al op de eerste pagina’s van De Weergekeerde Bloem treffen we weer de onweerstaanbare, tragikomische wereld van Wessel te Gussinklo.

Hajé, een ongepubliceerde schrijver rijdt op zijn zware Heinkel-scooter langs een ontmoetingsplaats voor homo’s. Maar dan blijkt opeens de brandstof in zijn vervoersmiddel op…En dan duikt plots reddende engel Marcel op. Probleem is alleen dat Marcel niet zo goed verstaanbaar is; hij lispelt, praat ‘opzij’, kijkt schichtig weg, allemaal duidelijk autististische trekjes. Dus daar staan die twee middenin homo-ontmoetingsgebied, Hajé is hetero en Marcels seksuele geaardheid blijft voorlopig nog onbekend .

De raadselachtige jongeling Marcel verandert het leven van Hajé voorgoed. De vriendschap die zij ontwikkelen haalt hem uit de impasse waarin zijn leven als beginnend schrijver is geraakt. In Marcel lijkt hij aanvankelijk een verwant te treffen. Deze schuchtere, mompelende figuur is óók een schrijver in wording.

Het is een wederzijds putten uit elkaars tegengesteld temperament: de één als gretig luisteraar en bewonderaar, die alles wat hem verteld wordt als een spons opzuigt, de ander die gestimuleerd daardoor de bronnen van zijn eigen creativiteit weer vindt. De balans in hun vriendschap verandert dramatisch bij het verschijnen van Lisette. Tot verbazing van Hajé blijken zij en Marcel op een dag opeens een relatie te hebben. Schokkender voor hem is dat Marcel achter zijn rug om ook nog een roman heeft geschreven, die hem niet veel later laat gloreren. In De Weergekeerde Bloem analyseert Wessel te Gussinklo op onnavolgbare wijze een vriendschap en de teloorgang daarvan. En tegelijk is het een buitengewoon geestige zedenschets van de literaire wereld; hoe het daarin een succesvolle debutant kan vergaan en hoe een mislukte debutant.

De titel ‘De Weergekeerde Bloem’. slaat op een moment uit het Japanse Noh-theater waarin de acteur plots, als bij goddelijke genade, de waarheid voelt en uitbeeldt. Het is ook het moment suprême waarop schrijver Hajé Gerritsen zit te wachten, want hij wordt namelijk flink geplaagd door een schrijfblokkade. Wanneer die zich blijkt op te lossen leest hij zijn eerste schrijfsels aan Marcel voor. Die blijkt heel goed geluisterd te hebben, met alle nare gevolgen vandien.

Te Gussinklo heeft weer een prachtexemplaar van een roman afgeleverd waarin menselijke relaties en conflicten pijnlijk helder worden uitgetekend.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.