Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-04-17

Christine Otten – We hadden liefde, we hadden wapens.

index (24).png


 

 

Christine Otten – We hadden liefde, we hadden wapens. Atlas Contact, Amsterdam. 248 blz. € 19,99.

9789025445683 2016

Dat moet ik haar schrijven. Dat het er niet toe doet of je erbij was of niet, of je heldhaftig bent, daar gaat het niet om, de verhalen zijn net zo goed van ons, van ons allemaal. Het is onze geschiedenis. Van ons.

We hadden liefde, we hadden wapens is een roman geïnspireerd op de geschiedenis van Robert F. Williams, Mabel Williams en hun zoontjes.

Monroe, North Carolina, 1961. Robert F. Williams leidt geweldloze acties tegen de rassenscheiding in zijn stad. Als kort na elkaar zwarte vrouwen worden mishandeld door witte mannen en zwarte mannen worden vermoord door de Ku Klux Klan en de daders vrijuit gaan, roept Williams de zwarte bevolking op zich te bewapenen. Dat maakt hem tot doelwit: de kkk wil hem lynchen en de fbi verklaart hem tot staatsvijand nummer 1. Halsoverkop vlucht hij, samen met zijn vrouw en twee zoontjes. Eerst naar Cuba als gast van Fidel Castro, daarna naar China. Pas als Richard Nixon de banden met Mao Zedong aanhaalt kan het gezin huiswaarts keren.

Christine Otten bracht de levensverhalen van de familie Williams opnieuw tot leven en gaf het woord ‘apartheid’ opnieuw betekenis in We hadden liefde, we hadden wapens.

Ze vertelt dit waargebeurde verhaal vanuit de jongste zoon en de vrouw van Williams, een wervelende roman over strijd tegen onrecht en opkomen voor hetrecht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties.

De Amerikaanse burgerrechtenactivist Robert F. Williams (1925-1996) is in Nederland en België amper bekend, in tegenstelling tot figuren als Martin Luther King en Malcolm X. Williams was geen voorvechter van gewapende strijd, maar wel van het recht op gewapende verdediging, dat hij verwoordde in zijn boek 'Negroes with guns'.

Deze biografische roman raakt je enorm als lezer omdat het verhaal zo vlot en intens verteld is.

André Oyen

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.