Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-03-17

Tweelingstrijd Kim Pauwels

index (1).jpg


Tweelingstrijd

Kim Pauwels

Uitgeverij Vrijdag

19,95

ISBN 9789460015229

Noodlading

 Jij wou bij de eenden horen/

eensgezind klapwiekend/

in applaus opgaan,/

opkomen tegen vereenzaming./Nu kies ik kiezels,/

schraap ze glad,/

keil ze vloedrimpel na vloedrimpel/

het bewogen water in./Zo laad ik/

desnoods ―/

een hele onderstroom/

op tot dam./Om in mespunt je te tonen/

dat ook wat vloeit/

in lange lijnen/

kust en strandt/als sleeptouw/

op sleeptouw./ 

___

Kim Pauwels (1983) studeerde Romaanse filologie en cultuurmanagement. Op het Groenendaalcollege te Merksem geeft zij dagelijks haar passie voor taal en tekst door aan haar leerlingen tijdens lessen Frans en Esthetica. En nu is er haar debuutbundel Tweelingstrijd.

De gedichten in TWEELINGSTRIJD vormen een zoektocht naar een eigen identiteit.

De dichter tracht uit te vinden in hoeverre we baas zijn over ons eigen handelen en hoe we trouw blijven aan onszelf, of integendeel ons karakter verloochenen. Ze duikt ook in onze genetische en opvoedkundige geschiedenis en bekijkt welk deel van onze denkpatronen we meekregen door onze afkomst en voor welk we zelf verantwoordelijk zijn.

Die soms zo moeilijke en intense zoektocht, daar gaat Tweelingstrijd over. In een tweestrijd vecht je met het tegengestelde spiegelbeeld van jezelf. Met haakse gevoelens of twijfels. Het ene óf het andere. Een tweelingstrijd is een strijd met jezelf, met je evenbeeld, je spiegelbeeld, het ene dat ook het andere is, dat deel van je uitmaakt, maar toch niet steeds standvastig blijft. De dichter/mens blijft steeds aan zichzelf bouwen.

Ook de beeldende kunst en haar beoefenaars zoals bijvoorbeeld in het gedicht MARTHE (geïnspireerd door kunstenaar: Pierre Bonnard) of Agnes Martin, schilderes van abstract werk en Thom Puckey, beeldhouwer krijgen veel aandacht. Poëzie is ook voor haar net zoals voor zovele andere dichters vaak heel beeldend.

Er zijn ook een aantal gedichten over de taal en het schrijven zelf, want zoals ze het zelf zo mooi verwoordt in BOZE BODE, 'Dichten is woorden verlichten'.

De bundel wordt verlucht door knappe zwart-witte illustraties van Anthony Albers die heel erg aansluiten bij de inhoud. Tweelingstrijd is een mooie en geslaagde bundel, waarin je als lezer ook aangemaand wordt om te luisteren naar de binnenkant van de nevel, en deze en andere aanmaningen roepen een sterke fascinatie op.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.