Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-03-17

Poubelle : Pieter Waterdrinker

index (57).png


Poubelle : Pieter Waterdrinker UitgeverAmsterdam : Nijgh & Van Ditmar, 2016544 p.ISBN9789038801629 (paperback

Het ging uiteindelijk om de stijl, om de toon, alsook om de visie, de juiste ethisch-filosofische en politieke gerichtheid. Hij wist wie zijn lezers waren; het was zaak hen niet van zich te vervreemden. Ze moesten vooral beseffen dat hij één van hen was, ook al waren ze het niet met hem eens. Tegen iedere vorm van populisme, nationalisme, xenofobie, van de pest die de samenleving langzaam van binnenuit opvrat, moest compromisloos stelling worden genomen.

Hoofdpersonage Wessel Stols geeft zijn zaak eraan en hij en zijn vrouw trekken eerst naar Frankrijk om te schrijven. Zijn vrouw Friedl hoopt ondertussen maar op één ding: een kind. Ze vertrekken naar Frankrijk; daar moet het gaan gebeuren. Maar het schrijven lukt niet. Om inspiratie op te doen reist Wessel naar Rusland. Intussen verliest hij zijn geld. Schrijven wordt weer een luxe. Hij raakt verzeild in een zeer schimmige handel in Sovjetkunst. Een spannend bestaan, maar niet houdbaar.

Twaalf jaar later is Wessel Stols Europarlementariër. Op het hoogtepunt van de Maidan-opstand in Kiev reist hij af naar Oekraïne. Terwijl zijn nog altijd kinderloze huwelijk voortsuddert, wentelt hij zich in de decadente, promiscue Oekraïense society. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven. Hij wordt meegezogen in de oorlog in Oost-Oekraïne.

Poubelle is een heel ingenieuze roman die de dilemma’s van deze tijd blootlegt. Pieter Waterdrinker schetst een ontluisterend portret van het zwalkende en verwende Europa en de hedendaagse condition humaine.

Door een sprongetje in de tijd van twaalf jaar treffen

we Wessel Stols later in het boek aan in de Oekraïne als Europarlementariër: enig opportunisme is hem niet vreemd. Daar belandt hij in de verwikkelingen rondom de oorlog in Oost-Oekraïne. Ondertussen schetst Waterdrinker een onthutsend beeld van zowel het Westen als het Oosten van Europa. Het beeld van de vuilnisbak (la poubelle) van de wereld is nooit ver weg in deze gedreven roman.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.