Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-03-17

Garth Greenwell – Wat van jou is.

index (23).png


 

Garth Greenwell – Wat van jou is. Vertaald door Adriaan Krabbendam, Atlas Contact, Amsterdam. 234 blz. € 19,99.

9789025448905 september 2016

Alle productspecificaties

Samenvatting

Ik geloof dat ik sindsdien altijd heb gezocht naar deze combinatie van buitengesloten zijn en begeerte die ik ervoer in die kamer – soms denk ik dat het het enige was wat ik steeds weer zocht.De verteller, een Amerikaan die aan de universiteit van Sofia lesgeeft, ontmoet Mitko, een jonge prostitué, voor het eerst in de openbare toiletten van Sofia's Nationale Cultuurpaleis. De jongen heeft een onweerstaanbaar zinnelijke uitstraling en de daaropvolgende ontmoetingen worden frequenter, de gevoelens van de verteller voor Mitko intenser, en ook al beseft hij dat er een gevaarlijke kant zit aan deze afspraakjes, zich eraan onttrekken kan hij niet. De jongen wordt door armoede en eenzaamheid in de armen van de Amerikaan gedreven. Mitko leeft voornamelijk op straat, en het lijkt er op dat hij de Amerikaan wil uitbuiten. Tot een dag de verhoudingen op scherp komen te staan. Wanneer de Amerikaan hoort dat zijn vader stervende is wordt hij overvallen door herinneringen aan een moeilijke jeugd en de traumatische verwijdering van zijn vader, en hij besluit er niet heen te gaan. Twee jaar later, hij heeft inmiddels een meer conventionele relatie, verschijnt Mitko weer ten tonele, en diens aanwezigheid werkt als een vloek, en als een roesmiddel. Totdat Mitko hem vertelt dat hij syfilis heeft. Ook de Amerikaan is besmet. Hij geeft Mitko geld voor een kuur, en ondergaat de kuur ook zelf. Dit boek is geheel geschreven vanuit het oogpunt van de Amerikaan, de ik-persoon.

Uiterst gedetailleerd en in kale stijl geeft Greenwell de gevoelens en gedachten van de Amerikaan weer. De enorme voorzichtigheid waarmee de Amerikaan te werk moet gaan, de negatieve sfeer die de homoseksualiteit en de prostitutie kenschetst; Greenwell creëert een uitermate effectief beeld. Zelfs de lezer voelt zich ongemakkelijk. Hij voelt zich begaan met de Amerikaan die zichzelf niet kan zijn in een hem vreemde cultuur.

Bijzonder daarbij is de vorm die Greenwell hanteert. Impliciet én expliciet maakt hij duidelijk dat het verleden van de Amerikaan hem gevormd heeft.

De erotische scenes worden zeer ingehouden beschreven en komen natuurlijk en echt over. Al met al een boek dat niet makkelijk is, een heel beklemmende sfeer heeft, maar toch veel liefhebbers zal aanspreken. Garth Greenwell (1978) is dichter en literair criticus en gaf les aan een Amerikaanse school in Bulgarije waar hij opkwam voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.