Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-02-17

Echo Hans Bogaert

index (56).png


 

https://www.youtube.com/watch?v=yQHUQxrfsOs

https://www.youtube.com/watch?v=vAB14gQCxIc

Echo

Hans Bogaert

De Bezige Bij

2016

272 pagina’s

9789023499138

'Je dacht toch niet dat het verleden je niet zou inhalen?' In de deuropening stond Isabelle, leunend tegen de lijst, ik met de deurklink nog in de hand. Een moment staarden we elkaar aan, ik perplex, zij afwachtend, te wennen aan elkaars bijna vergeten afwezigheid die abrupt tot een einde was gekomen.

Hans Bogaert debuteerde met echo een roman in 22 hoofdstukjes in prachtig, poëtisch Nederlands geschreven, over een politieke en een medische Wende, die alles nieuw zouden maken. Victor Roscam, een Vlaamse viroloog, denkt in West-Berlijn tijdens de 'Wende' (9-11-1989) weerklank (echo) te hebben gevonden ín het spectrum van ziektes, waar het immuunsysteem van een mens mee te maken heeft: een ontdekking van een virus in het voetspoor van hiv. De doorbraak bij hiv zou een echo sturen door alle gebieden van de pathologie, gerelateerd aan het immuunsysteem. Het verhaal start met de volwassen Viktor, koning van zijn gezin, die zich met hart en ziel op zijn wetenschappelijk onderzoek stort. Hij is ervan overtuigd dat hij een medicijn uitgevonden heeft dat alle chronische ziektes een halt kan toeroepen. Om het medicijn op een legale manier te kunnen testen, is hij op zoek naar fondsen. Maar dan gaat het verhaal terug in de tijd naar de 23-jarige Viktor die zijn studies, relatie en ouders de rug toekeert om naar West-Berlijn te trekken. Het is 1987, het protest tegen de Berlijnse Muur klinkt steeds luider en jong en oud verenigen zich op straat in talloze betogingen. Door een verslindende liefde mist Viktor zijn afspraak met de wereldgeschiedenis. Juliane heet ze, of Juli, een naam die klinkt als een vluchtige zomer.

De auteur neemt zijn lezers mee op tal van omzwervingen, letterlijk en figuurlijk - rit door besneeuwd Berlijn, medische terminologie, gewelddadige demonstraties, familiesituaties - en stuwt hem naar de fascinerende, verlossende plot.

Hans Bogaert schreef met Echo een bijzondere roman. Hij is werkelijk een groot stilist en weet ook nog hoe hij een verhaal uitermate boeiend kan brengen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.