Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-02-17

Lijkententoonstelling Hassan Blasim

9789491921315.jpg


 

http://www.epo.be/boekenportaal/boekinfo_boek.php?isbn=9789491921315Lijkententoonstelling

Hassan Blasim

Uitgever: Uitgeverij Jurgen Maas verdeling België EPO

Nederlandstalig 160 pagina's 9789491921315 januari 2017 Epo

Afgezien van zijn droefheid, kon je niet zeggen dat Danjaal tot de menselijke soort behoorde. Hij was een aangename lentebries.

Ze verdrongen elkaar om zo dicht mogelijk bij hem te zijn, alsof hij een raketschild was. Ze gingen om hem heen zitten in de schaduw van de watertank. Amper vijfendertig minuten later vielen er drie bommen op onze loopgraaf.

Hassan Blasim werd geboren in Irak en vluchtte in 2004 naar Finland, waar hij nu woont. Voor zijn eerste verhalenbundel, 'The Madman of Freedom Square', werd hij genomineerd voor de Independent Foreign Fiction Prize. Voor zijn tweede bundel, 'Iraqi Christ', won hij hem in 2014. Inmiddels is er ook een bundel voor de Amerikaanse markt verschenen en zijn werk is vertaald naar het Italiaans, Pools en Fins. Blasim is een begenadigd verteller en is naast prozaschrijver ook dichter. Deze bundel bevat een selectie verhalen uit zijn eerste twee bundels. Djûke Poppinga en Richard van Leeuwen zorgden voor een mooie vertaling.

In 12 kortverhalen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben vertelt Hassan Blasim zijn verhaal als burger en soldaat in het Irak van Saddam Hoessein, over de dagelijkse angst om opgepakt te worden, het leven op de vlucht en de angst om teruggestuurd te worden. Het zijn twaalf heel uiteenlopende verhalen die soms griezelig realistisch lijken en dan dat realisme ondermijnen met een absurdistische wending .

In het eerste verhaal De wolf maken we reeds op een grandioze manier kennis met de maestroverteller Hasin Blasim die zijn lezers een portret voorschotelt van een man (of is het zijn droom) die poedelnaakt op een wc gegijzeld wordt door een wolf die voor de deur zit.

In één van de sterkste verhalen de Irakese Christus is een christen, Danjaal, het hoofdpersonage. Het eerste gedeelte van het verhaal gaat over de oorlog tegen Iran. Christus de Kauwgomkauwer heeft bovennatuurlijke krachten. De medesoldaten hebben dat in de gaten en als Danjaal zich verplaatst, volgen de andere soldaten hem.

De drang om te overleven in alle omstandigheden is de rode draad door alle verhalen. Hassan Blasim is nietsontziend in zijn verhalen, voor hemzelf en de wereld om hem heen, choqueert en betovert, strooit met gruwel maar is soms ook verrassend met een lichte glimp melancholie of poëzie. Er zit wel een onderling verband in het geheel, maar toch kan je elke verhaal ook afzonderlijk lezen. De auteur bezit het talent om fantasie, ironie, bijtend sarcasme en verbeelding op een geloofwaardige manier te combineren met realiteit.

De opzet van die 'Lijkententoonstelling' is bizar, maar tegelijk begrijpelijk, wanneer je na verloop van tijd snapt waarom het gebeurt.

Een van de verhalen heet 'Lijkententoonstelling', zoals ook de titel van de bundel luidt. Wat de auteur met deze titel bedoelt, wordt de lezer duidelijker en duidelijker naarmate de bladzijden vorderen.

Ook voor liefhebbers van kortverhalen als genre, die niet goed op de hoogte zijn van de conflicten in het Midden-Oosten of er niet bijster in geïnteresseerd zijn is dit bij wijlen harde maar steeds boeiende en charmerende boek een onvergetelijke leeservaring.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.