Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-02-17

Binnenplaats Joost Baars

Binnenplaats_588a209048f13.jpg


 

Binnenplaats

Joost Baars

ISBN 9789028261877

16,99

2017 95 Van Oorschot

tom waits reed op een negenbaansweg/

en kreeg een lied in zijn hoofd./

 

hij zei'jezus zie je dan niet dat ik rij?'/

 

later zijn album was voltooid,/

foeterde hij tussen zijn tanden:/

 

alle kinderen zitten klaar in de auto./

nu moet je komen of we gaan zonder jou!'/

uit TOM WAITS/

 

Joost Baars (1975) is dichter, essayist, , chapbookuitgever en boekverkoper. Hij schrijft over poëzie voor ondermeer Poëziekrant en Awater en werkt als programmeur voor het Read My World literatuurfestival in Amsterdam. Hij geeft met Halverwege Chapbooks een reeks kleine dichtbundels uit op no-budget-basis, waaronder zijn eigen chapbook iemand anders. Zijn eigen werk verscheen in tijdschriften als Liegend Konijn, Revolver, blue-turns-grey en in januari 2014 in Engelse vertaling op het Amerikaanse weblog Everyday Genius. In het verleden werkte hij enkele jaren voor Stichting Perdu in Amsterdam en schreef hij over muziek en film voor deRecensent.nl. Samen met Matthijs Ponte is hij producent en presentator van VersSpreken.

In het eerste deel van Binnenplaats, het poëziedebuut van Joost Baars (1975), gaat de dichter gesprekken aan met de Ander, met hoofdletter. De conversatie verloopt moeizaam een beetje haperend en soms stug. Maar toch is er de volharding om met elkaar in contact te willen blijven.

Er zit ook een heel hartstochtelijk zoeken in naar wetenschap en kennis.

De dichter volgt een lokroep, wordt verleid, en kent verder 'alle geneugten van niets menselijks is me vreemd'.

De gedichten lijken soms sirenezangen in een doorschijnbare en glasheldere taal. Zeer persoonlijke gedichten over de dood en bijna-dood van dierbaren worden afgewisseld met even verstilde als broeierige mystiek, en met lyriek.

Vooral in het tweede deel gaat de waaier aan afwisseling van onderwerpen breed open . Ook wordt er een andere structuur en sfeer opgebouwd en wordt er ook een nieuw en fris taalpalet gebruikt.

 

De rijkdom van taal spreidt zich helemaal ten toon in het derde deel van de bundel, dat bestaat uit vertalingen van de Engelse dichter Gerard Manley Hopkins (Waar ik niet heen wil gaan). In het laatste deel (Het dal van Spoleto) staan verschillende vogels centraal waar de eerder lyriek in een modern jargon wordt gehuld.

 

Binnenplaats, is een verzameldomein voor woordkunst, filosofische overpeinzingen een terrein vol melancholie en terugblik, dat de lezer bevangt en steeds naar meer doet verlangen.

André Oyen

 

00:02 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.