Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-02-17

Tramontane (film)

Tramontane-2016-Vatche-Boulghourjian-255-poster-450.728-poster-274x410.jpg


 

Tramontane (film)

Vatche Boulghourjian

2016.

Vatche BoulghourjianMet in de hoofdrol Barakat Jabbour

Muziek door Cynthia Zaven

2016

looptijd

105 minuten

co-productie Libanon Frankrijk Katar Verenigde Arabische EmiratenTramontane ( Arabisch : Rabi'h) is een 2016 Libanese drama film geregisseerd door Vatche Boulghourjian, een Libanese regisseur. Hij behaalde zijn masterdiploma Film aan de universiteit van New York. Met zijn afstudeerfilm The Fifth Column won hij in 2010 de 3e prijs in Cannes, uitgereikt door de Cinéfondation. Tramontane, zijn eerste langspeelfilm, werd geselecteerd voor de Semaine de la Critique in Cannes en het internationaal filmfestival van La Rochelle. Hij werd bekroond in Cannes met de Grote Rail d'Or Audience Award.

Rabih, een jonge blinde man, woont in een klein dorpje in Libanon. Hij zingt in een koor en bewerkt braille documenten om rond te komen. Zijn leven ontrafelt wanneer hij een paspoort aanvraagt, want hij mag samen met het koor deelnemen aan een Eiuropese tournée, en blijkt dat zijn identiteitskaart, die hij zijn hele leven lang bij zich had, vals is. Reizend door het landelijke Libanon, op zoek naar een verslag van zijn eigen geboorte, ontmoet hij mensen ver weg van de maatschappij die hun eigen verhalen vertellen, verdere vragen doen rijzen en kleine aanwijzingen geven over Rabih's ware identiteit.

Rabih, ontdekt dat de mensen bij wie hij opgroeide niet zijn biologische ouders zijn. Sindsdien trekt hij door Libanon, op zoek naar zijn identiteit. Zijn vurige wens om met zijn koor naar het buitenland te reizen gaat hand in hand met de zoektocht naar zijn verdwenen oom. Alleen hij kent de waarheid. Doorheen zijn queeste schetst Rabih het portret van een hele natie die haar eigen verhaal niet kan vertellen.

"Tramontane is een echt Libanese drama en het duikt intrigerend in de ontelbare lagen van bedrog en opzettelijke geheugenverlies dat is ontstaan ​​in de burgeroorlog, maar dat het collectief geheugen nog steeds blijft teisteren. Jabbour (die echt een blinde zanger-muzikant is) maakt Rabih echt geloofwaardig, en zijn muziek, is prachtig.

De camerasturing had iets steviger gekunnen want sommige opnames zijn ook te donker, hoewel daar niet direct een reden voor is. De opnames in en rond de dorpen zitten echter vol helderheid en kleur.

André Oyen

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.