Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-03-17

Het Sumatra van Bloem Marion Bloem Ivan Wolffers

index (59).png


 

Het Sumatra van Bloem

Marion Bloem Ivan Wolffers

Ivan Wolffers

Ivan Wolffers

Uitgever: de Arbeiderspers

Nederlandstalig 192 pagina's 9789029505208 september 2016

 

Marion Bloem (1952) is auteur, beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze studeerde af als klinisch psycholoog, maar koos voor een leven van vooral schrijven. Ze begon op haar twintigste als kinderboekenschrijver, publiceerde non-fictie, en op haar 30ste debuteerde ze met haar romandebuut voor volwassenen ‘Geen Gewoon Indisch Meisje’. Daarna volgden vele romans. Haar meest recente boek gaat over haar moeder, ‘Haar goede hand.’. Bloem maakte korte speelfilms en twee lange documentaires en is altijd blijven schilderen.

Ivan Wolffers (1948) is schrijver, arts en hoogleraar. Begin jaren zeventig zette hij met studiegenoten de eerste gezondheidswinkels op en volgde hij de huisartsopleiding. Hij was voor een paar jaar huisarts, maar zijn belangstelling lag meer bij het schrijven en schreef daarna columns in onder andere de Volkskrant. In 1983 en 1984 deed hij wetenschappelijk onderzoek in Sri Lanka, waarna hij in 1987 promoveerde op een proefschrift dat handelde over veranderende medische tradities op dat eiland. In 1989 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar 'Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden' aan de VU. Wolffers schreef romans, kinderboeken, medische voorlichtingsboeken en wetenschappelijke literatuur. Hij scheef het standaardwerk ‘Medicijnen’ waarvan er inmiddels meer dan 500.000 exemplaren zijn verkocht. In 2007 verscheen ‘Het dikke afvalboek’, vol informatie over diëten en afvallen. Hij schreef samen met Marion hij het boek ‘Het Sumatra van Bloem’. Een reis in de tijd – van de koloniale oorlog tot nu – vol herinneringen en verhalen over Bloems familie. Samen schreven ze eerder al 'Het Bali van Bloem' (2012) en 'Het Java van Bloem' (2014).

Langs de smalle Trans Sumatra Highway reizen Marion Bloem en Ivan Wolffers over het schitterende één-na-grootste eiland van de wereld, van Aceh tot waar de pont vertrekt naar Java. Een reis in de tijd – van de koloniale oorlog tot nu – vol herinneringen en verhalen over Bloems familie: haar oma werd er tijdens de oorlog in een fort geboren, en later door kettinggangers van fort naar fort gedragen; haar vader overleefde er als krijgsgevangene op een Japans schip een Britse torpedoaanslag en verrichtte dwangarbeid aan de dodenspoorweg.

De auteurs, die eerder in 1987 in Sumatra geweest waren, kunnen goed oordelen over de verschillen tussen het Sumatra van toen en dat van dertig jaar later. Vroeger was het mooier, groener, schoner. Het boek is een praktische reisgids die tegelijk een collage vormt van familieverhalen en persoonlijke herinneringen. Verder in kaders vele aspecten van Sumatra: het dagelijks leven, historie, cultuur, politiek, milieuproblematiek, boekfragmenten en recepten. Speerpunten vormen de Batakse en de Minangkabause landen. Geschreven in vlotte stijl en helder Nederlands. Verzorgde opmaak, verschillende lettertypen in wisselende, soms zeer kleine druk, aantrekkelijke voorplaat.

De natuurpracht van het eiland is verbeeld met foto's van smaragdgroene heuvels met felle stippen van tropische bloemen.

 

Het persoonlijke is door Het Java van Bloem heen vervlochten met familieverhalen en foto's. Pas later begon Bloem zich te interesseren voor het Nederlands-Indië van haar ouders, wat indertijd leidde tot de documentaire Het land van mijn ouders. Het familieverhaal is niet het hart, maar wel een van de drijfveren van dit boek.

 

De islam op Java, Chinezen op Java, amok - het zijn maatschappelijk en politiek gerelateerde onderwerpen die ook aan bod komen. De onvermijdelijke recepten die aan dit boek zijn toegevoegd zijn bijna cliché, maar bij een boek over een Indonesisch eiland is het weglaten van het culinaire aspect geen optie.

Het Java van Bloem is een zeer mooi uitgegeven boekwerk vol informatie, nostalgie en kleurenpracht.

André Oyen

 

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.