Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-03-17

Brug der zuchten : en 26 andere verhalen die er niet om liegen Harm Wagenmakers Uitgeverij Aspekt B.V

index (28).png


 

http://www.harmwagenmakers.com/index.php/nl/atelierharmen

http://www.harmwagenmakers.com/index.php/nl/korte-verhalen/22-video-de-sneeuwpophttps://www.youtube.com/watch?v=aNJjKbYbLWcBrug der zuchten : en 26 andere verhalen die er niet om liegen

Harm Wagenmakers

Uitgeverij Aspekt B.V.

116 pagina's 9789463380324 augustus 2016

Kleine Ansje eet de bloemen op die haar moeder zojuist van haar nieuwe vriend gekregen heeft. Ze eet ze zo, fris, uit de vaas, met stengel en al.

Dan pakt ze de vaas met beide handjes vast en kloekt met grote slokken het bloemenwater door haar keel… De Chrysalkorrels, nog niet helemaal opgelost, glibberen langs het melkgebitje uit haar mond en over haar kin. Vervolgens loopt ze naar haar moeder en kotst alles over haar nieuwe mantelpakje heen, ook een cadeautje van de nieuwe vriend.

Ansje is vijf jaar en ze weet precies wat ze wil en wat niet. Haar moeder ondergaat het met verbijstering, niet in staat te reageren.Harm Wagenmakers is auteur en beeldend kunstenaar.

Hij schrijft korte verhalen, monologen, en psychologisch- spirituele zelfhulpboeken waaronder ‘Geestkracht’, ‘De helende kracht van Vertrouwen’, en ‘Neem jezelf serieus’.

Van Harm Wagenmakers zijn vanaf de jaren ’80 diverse korte verhalen in Literaire, en andere tijdschriften, gepubliceerd..

In deze bundel Brug der zuchten : en 26 andere verhalen die er niet om liegen heeft hij wel een bijzondere collectie hersenspinsels samengebracht.

Het zijn stuk voor stuk ongewone verhalen over ongewone mensen die soms duivels geraffineerd, dan weer uiterst naief hun best doen wat van het leven te maken, maar daardoor eigenlijk een doos van Pandora openen. En in deze beruchte doos durft zich soms wat bevinden, waar we liever niet mee geconfronteerd worden omdat deze inhoud wat té duister en té donker is.

In dit geval bulkt de doos soms uit van onheil en waanzin.

De personages trachten wel positief en optimistisch te blijven, maar in een heel korte tijdsruimte én bladruimte worden ze met dusdanige situaties geconfronteerd dat de stoppen compleet doorslaan.

Het lukt de mensen in deze verhalen dan ook meestal niet om gewoon' door te gaan, en ze breken soms door te veel woede, frustraties, teleurstellingen, angsten en verdriet.

Het zijn dan korte verhalen met groteske tobbers, sombere geesten en prettig of onprettig gestoorde zonderlingen in de hoofdrol, zoals Tinus, getrouwd met een vrouw die geen seks wil, en de moeder van een kind dat nieuwe vriendjes wegpest, of de mensen die overlopen van moraal, fatsoen en godsdienstwaanzin .

Harm Wagenmakers schetst voor ieder herkenbare personages, die soms dingen beleven die wel hilarisch lijken, maar die je zelf niet wilt beleven.

De auteur is een goede stilist, kan goed doseren waar het emoties en gevoelens betreft maar soms maakt hij wat de verhaalruimte zo krap dat de pointe een beetje de mist in gaat. Maar voor driekwart zitten er toch wel knappe, gewaagde en venijnige dingen in waar de dampen van de zwarte humor gretig uitslaan.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.