Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-02-17

De rouwvlinder Jos Daelman

index (55).png


 

De rouwvlinder

Jos Daelman

Uitgeverij C. De Vries-Brouwers

9789059274907

Productvorm: Paperback

Pagina's: 207

Publicatiedatum: 20/09/2016

Men zou poëzie best kunnen beschouwen als een soort bolwerk, een vesting van woorden, voor het behoud en inzicht van het vrije individu binnen een grenzeloze en toch krimpende wereld.
Jos Daelman is gegradueerde in de bibliotheconomie en in de wetenschappelijke en technische documentatie. Tot zijn pensionering in 1997 werkte hij als informatiedeskundige. Sinds 1994 was hij gedurende twintig jaar docent poëzie aan de Schrijversacademie te Antwerpen. Hij debuteerde in 1974 met de dichtbundel Land tussen zee en aarde. Behalve in de eigen taal schrijft en publiceert hij ook in het Engels, o.a. het in 1992 bij Fantom verschenen Letters from Sark and other places.

Na zijn docentschap aan de Schrijvers Academie te Antwerpen voldeed de dichter aan de vraag van studenten zijn ideeën omtrent poëzie in geschrift vorm te geven. Maar het werd meer. 'De Rouwvlinder' is een totaalwerk aangaande literatuur en leven, waarbij het accent op poëzie komt te liggen.

Volgens Jos Daelman is de dichter zijn maatschappelijke status kwijt en rest hem enkel nog de taal; de taal als laatste bolwerk, het gedicht als onvervreemdbaar identiteitsbewijs. De dichter doceert de taal, maakt de taal week, brengt ze terug tot haar oorsprong, zodat andere indrukken in haar zichtbaar worden. Zo is een gedicht taal en zegging en in betekenis wisselend en meervoudig, wijl de dichter het laatste woord aan de stilte laat.

De rouwvlinder is een mooie samenvatting van de kijk van de auteur op poëzie en poëzieanalyse. In essay, gedicht en dagboekbladen tracht hij zijn inzichten duidelijk te maken ook geeft hij een duidelijke kijk op poëzie versus proza weer.
De gedichten van Jos Daelman zelf zijn vrij klassiek maar wel erg mooi met een sterke en beeldende taal.

De rouwvlinder is sterk aan te bevelen aan eenieder die zich wil verdiepen in de poëzie en poëzieanalyse.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.