Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-02-17

Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius Guido Derksen

index (24).png


 

 

Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius

Guido Derksen

Haarlem : Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht, 2017 175 p. : illustratiesReeksDominicus

9789025762896

 

Uitgever:Gottmer Uitgevers Groep b.v

Migratie is in het Caribisch gebied een normaal verschijnsel, dat altijd veel invloed op de samenstelling van de bevolking van de eilanden heeft gehad. Migranten worden vrij gemakkelijk in de lokale samenlevingen opgenomen.

Sint Eustatius is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied (dus gelegen in het Caribische deel van Nederland) dat sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt. Het is gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee, en behoort tot de SSS-eilanden en geografisch met onder andere Guadeloupe, Saba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats is Oranjestad. Het eiland is genoemd naar de heilige Eustachius.

Sint Eustatius bestaat uit een vermoedelijk slapende vulkaan in het zuidoosten van het eiland, The Quill genaamd (verengelsing van de oorspronkelijk Nederlandse naam 'De Kuil') en een ca. 200.000 jaar oud, uitgedoofd vulkanisch gebied in het noorden van het eiland, met daartussen een betrekkelijk vlak terrein.

Saba heeft bijna 2.000 inwoners, die Sabanen worden genoemd en van wie ongeveer een kwart in de hoofdplaats, The Bottom, woont. Het eiland wordt plaatselijk The Unspoiled Queen genoemd.

Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee en de oppervlakte is 13 km². Saba bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 877 meter het hoogste punt van Nederland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het klimaat is vochtig tropisch; het eiland is begroeid met secundair regenwoud. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond rotseilandje dat ook tot het eilandgebied behoort: Green Island.

Sint Maarten (Frans: Saint-Martin) is een eiland in de Caraïbische Zee, genoemd naar de heilige Maarten (Martinus van Tours). Het ligt 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico, en zuidelijk van Anguilla, en behoort tot de Kleine Antillen.

Sint Maarten is historisch en cultureel een smeltkroes van Europese en Caribische invloeden, hetgeen onder andere in de architectuur van het eiland tot uitdrukking komt. De Universiteit van Sint Maarten biedt door het jaar heen maar ook in de zomer diverse cursussen aan jongeren vanuit de hele Antillen. Favoriete sporten op het eiland zijn honkbal, softbal, boksen, atletiek, voetbal en basketbal. Daarnaast zijn de hanengevechten een bekend fenomeen. Deze oude sport wordt beoefend in onder andere het Franse deel van het eiland, La Savanna, Rambeaud en Grand Case. Hierbij wordt ook gegokt. In april is het jaarlijkse carnaval, dat in Afrikaans-Caribische stijl wordt gevierd. Dit carnaval wordt zelfs uitbundiger gevierd dan kerstmis. Het eiland kent voorts veel toeristische trekpleisters, resorts, discotheken, restaurants en zwemgelegenheden, maar ook diverse musea, kerken, en concertlocaties.

De drie kleine Caribisch-Nederlandse eilanden zijn een vakantiebestemming van formaat, waar het altijd lekker warm is en de zon volop schijnt.

Op Sint-Maarten heb je de prachtige witte zandstranden langs de blauwe oceaan voor het uitkiezen. Je kunt er de creoolse cultuur van het Caribisch gebied proeven, alle mogelijke cocktails bestellen, heerlijk eten en tal van watersporten beoefenen.

Saba heeft weelderig nevelwoud tegen de flanken van Mount Scenery, mooie wandelpaden in het tropisch groen en feeërieke dorpjes met witte gingerbread-huisjes.

Sint-Eustatius is ideaal voor de rustzoeker en heeft daarnaast de interessantste historie van de drie S-eilanden.

Guido Derksen studeerde sociale geografie en is werkzaam in de journalistiek. Voor Dominicus schreef hij ook de reisgidsen Aruba, Curaçao en Bonaire, Gambia & Senegal, Slovenië, Madeira, Kaapverdië en Ierland en Noord-Ierland.

Deze reeks richt zich voornamelijk op een wat ouder publiek met interesse in cultuur en natuur, niet zozeer op backpackers, shoppers en feestbeesten. De gidsen zijn in fullcolor, rijk geïllustreerd en hebben een, zeker voor reisgidsen, rustige bladspiegel. Na inleidende hoofdstukken over de geschiedenis van land en volk en een schets van de huidige sfeer en gewoontes, worden de toeristische hoogtepunten per regio behandeld en is er veel aandacht voor de geschiedenis.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.