Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-03-17

Het kunstboek voor kinderen Geel Auteur: Amanda Renshaw

9200000071825216.jpg


 

Het kunstboek voor kinderen Geel

Amanda Renshaw

Uitgever: Lemniscaat B.V., Uitgeverij

97890477092

2017

Zit jij wel eens op een papiertje te krabbelen als je je verveelt? En terwijl je meer en meer lijnen en vormen tekent, ontstaan er dan soms dingen, die op dieren, vogels of zelfs mensen lijken.

De kunstboeken voor kinderen Geel en wit verschenen zo’n tiental jaren geleden al bij de prestigieuze uitgeverij Phaidon Press. Samenstellers Amanda Renshaw en Gilda Williams Ruggi opteren voor een thematische aanpak met de focus op enkele markante kunstenaars en hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis. Waarom letten de leerlingen op de school van Raphael niet op? Wie maakte een meesterwerk van een krabbeltje op papier? Hoe schilder je snelheid? Is verzamelen kunst? Wat voor kunstwerk hoort te verdwijnen? Kun je een schilderij wel vertrouwen? Hoe zou jij een zelfportret maken? Kun je muziek schilderen? Het kunstboek voor kinderen onderzoekt de verschillende ideeën, betekenissen, rollen en functies van kunst. Bij het werk van Jackson Pollock staat: “Wat een rommel! Klodders, spetters en druppels verf zijn bezaaid over de vloer. We zien de kunstenaar in actie in zijn atelier. Zijn werk heet volgens de auteurs 'Action Painting', omdat de manier van schilderen zo veel energieker is dan de schilderkunst, waarbij de kunstenaar stilstaat voor zijn ezel. Er wordt ook boeiende achtergrondinformatie geboden, zowel over het kunstwerk, de kunstenaar als de stijlstroming. De informatie is veelal beknopt, maar bevat wel interessante aanzetten tot verdere exploratie, zonder tot een droge opsomming van feiten te vervallen.

Waarom maakt een kunstenaar bepaalde keuzes, en dan is het ook boeiend om die keuzes te ontleden die bijvoorbeeld David Hockney, René Magritte, Salvador Dalí, of Marcel Broodthaers maakten ? Waarom werkten ze in een bepaalde stijl? De creativiteit en verbeelding van kinderen wordt op vrolijke wijze uitgedaagd door prikkelende vragen bij de mooiste voorbeelden uit de geschiedenis van de schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Helder, eenvoudig en bijzonder leuk -De kunstwerken worden gepresenteerd als kleurrijke blikvangers op dik, glanzend papier, waardoor ze bijzonder goed tot hun recht komen. Het kunstboek voor kinderen is ideaal voor ouders en leraren die kinderen voor het eerst in aanraking willen brengen met kunst, maar ook voor alle anderen die op een nieuwe, verfrissende manier naar kunst willen kijken.

Geweldig initiatief im deze boeken eindelijk in het Nederlands te vertalen.

André Oyen

 

 

 

23:21 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.