Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-02-17

Dit maak je nooit meer mee Yasmina Aboutaleb

index (23).png


 

Dit maak je nooit meer mee

Yasmina Aboutaleb

Uitgever: Thomas Rap

Nederlandstalig 176 pagina's 9789400404632 oktober 2016De oude vrouw achter het raam op eenhoog. Hoe vaak ben ik niet langs haar gelopen, zonder dat ze me is opgevallen? Maar nu ik haar heb ontdekt, zie ik haar altijd. Er gaat geen dag voorbij dat ik op het kruispunt niet even denk: zou ze er nog zitten? En ik vrees de dag dat ze er niet meer is.

Yasmina Aboutaleb (1986) is freelance-journalist en columnist. Ze werkte bij NRC Handelsblad en nrc.next als algemeen verslaggever en Amsterdam-correspondent. Sinds september 2015 schrijft ze twee keer per week een column in Het Parool. Verder publiceert ze in onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld Magazine.

Een nieuwsgierige Yasmina Aboutaleb fietst door Amsterdam, observeert scherp en knoopt onbevangen gesprekken aan. Zoals met Benny, op zijn eerste dag als kauwgomkrabber. Hij kijkt de hele dag tegen benen en schoenen aan, maar het is beter dan thuiszitten. Dan gaat hij weer heroïne gebruiken. En de taxichauffeur die al lang wacht op een klant, het zijn slappe tijden, totdat ineens de zon doorbreekt: 'Je brengt geluk, meis. Ik heb een ritje.' Deze observaties verwerkt ze tot columns die woensdag en zaterdag in Het Parool verschijnen. In deze bundel Dit maak je nooit meer mee op . zijn er negentig verzameld, die tussen september 2015 en juli 2016 gepubliceerd zijn. Ze hebben allemaal dezelfde omvang, namelijk een en driekwart pagina. Daarin beschrijft ze personen en situaties in Amsterdam alsof ze als een objectieve verslaggever verslag doet. Waar haar columns ook over gaan – twee jongens die vissen, een blonde vrouw die geluidloos de veertig passeerde, twee tieners die zoenen op een bankje, een Marokkaanse vrouw die haar aanspreekt met binti, dochter in het Arabisch, en zowat haar hele levensverhaal vertelt – ze gaan altijd over mensen, maar ze maakt ze ook heel literair. Daardoor lijken het meer kortverhalen want ze kan zich moeiteloos verplaatsen in de personen en hun achtergrond. Dit is werkelijk ragfijn proza dat alleen mensen met een groot schrijftalent kunnen etaleren op zo een beperkte ruimte. Dit maak je nooit meer mee is een prachtige bundel kort verhalen die eigenlijk een mozaïekroman vormt met multicultureel Amsterdam als hoofdpersonage.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.