Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-04-17

Bijenvader Esther Sprikkelman

9200000071824875.jpg


 

Bijenvader

Auteur: Esther Sprikkelman

Uitgever: Lemniscaat B.V., Uitgeverij

Nederlandstalig 9789047708704 februari 2017

Alle productspecificaties

Samenvatting

Volgens een oude gedachte zijn bijen de zielen van onze gestorven voorouders. Deze zielen kunnen opnieuw als mens worden geboren, als ze dat willen.

In het debuut van Esther Sprikkelman, de young adultroman Bijenvader, maakt een jonge vrouw, Johanne, geluidopnames voor haar liefje Henrico, die in een ziekenhuis in coma ligt. Hij is waarschijnlijk zijn geheugen kwijt, en Johanne is bang dat hij zich niets meer herinnert van haar, en van hun tijd samen. In een poging hem op de wereld te houden, vertelt ze haar verhaal. Hun verhaal. In de verhalen van Johanne, de gesprekken op het cassettebandje, vertelt Johanne wat er in de voorgaande maanden gebeurd is. Die tijd samen begon een paar maanden eerder, op de dag waarop Johanne met haar moeder en broertje Paulie vanuit Utrecht verhuisde naar Warsum, een klein dorp in het oosten van het land. Ze start met het moment dat ze Henrico ontmoet en eindigt met de fatale dag, de dag waarop Henri in coma raakte.

Centraal staan de opnames van Johanne, waarin ze Henri vertelt hoe erg ze hem mist en hoe kwaad ze tegelijkertijd op hem is. Regelmatig worden deze passages onderbroken met belevenissen van Johanne en ook van haar broertje Paulie. Deze jongen lijkt me wat autistisch. Hij heeft een zwak voor insecten. Wanneer hun buurman Lomme ook nog imker blijkt te zijn is Paulie helemaal niet meer bij hem weg te slaan. De bijenverhalen die de auteur in het geheel verwerkt, zijn prachtig en geven aan de titel een extra spanningsveld. Er zit heel veel mysterie in het verhaal dat pas tot een aptheose komt in de laatste bladzijden.

Een ontroerend én boeiend verhaal.

 

 

 

00:10 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.