Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-03-17

Maria Barnas – Altijd Augustus

9200000060895489.jpg


 

Altijd Augustus Maria Barnas Van Oorschot, Amsterdam. 188 blz. € 17,50.

 

De woorden vervluchtigen zodra ik ze heb gelezen, De leegte waarin ze ontsnappen is een ruimte waarin ik tussen de wervelende woorden kan opstijgen om op een plek te belanden die bestaat uit taal en iets wat ik niet kan omschrijven maar waar mijn gedachten ruim baan hebben.

 

Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Zowel in haar geschreven als in haar beeldend werk onderzoekt ze hoe beschrijvingen de werkelijkheid vormen en vervormen. Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam. Ze publiceerde twee romans. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs, en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007). In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm. Barnas was van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Deze columns zijn gebundeld in Fantastisch (2010). In 2013 is haar derde poëziebundel Jaja de oerknal verschenen, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014.

Het boek van deze auteur dat mij enorm raakte was Fantastisch. In dit werk waren 135 eigenzinnige stukjes verzameld, die reflecteren over allerlei vormen van kunst die haar pad kruisen. In fantastisch wordt de dagelijkse werkelijkheid tot kunst te verheven en de kunst uit zijn ivoren toren gehaald en zet de auteur ons aan om even stil te staan bij het bijzondere van het alledaagse. Onze werkelijkheidsbeleving is immers doordrongen van verbeelding: omgekeerd teert onze fantasie ook steeds op de werkelijkheid.

En dat omgaan met met thema's als fantasie, echt, fictief, verborgen, schijn enz. vinden we ook weer terug in deze prachtige roman van Maria Barnas.

Augustus het hoofdpersonage is een jongvolwassene die haar weg moet zien te vinden in het leven met een sterk veranderde thuissituatie.

Haar vader is vertrokken op zoek naar een leven dat beter bij hem past. Haar moeder weigert te geloven dat hij nooit meer terugkomt. De tussenwereld van Augustus hangt aan elkaar van verhalen. Verhalen die ze leest, verhalen die ze van haar vader ( een architect ) krijgt opgestuurd op cassettebandjes, en verhalen die ze verzint.

Augustus bereidt een spreekbeurt over De duivelsverzen van Salman Rushdie voor. Op school wordt het boek verbrand door een Turkse klasgenoot.

Augustus bereidt een spreekbeurt over De duivelsverzen van Salman Rushdie voor. Op school wordt het boek verbrand door een Turkse klasgenoot.

En ook op tv heeft ze gezien hoe het boek werd verbrand, hoe woedende menigten om de dood van de schrijver schreeuwden. Vragen dringen zich op over de kracht van het geschreven woord en of mensen haar ook zouden kunnen veroordelen vanwege haar woorden, haar gedachtegoed.

 

Augustus weet dat Rushdie zich verstopt en ze denkt stiekem dat hij in de schuur achter hun huis verstopt zit. Ze heeft er toch een schim gezien. Dagelijks zet ze stiekem een bord eten voor de deur van de schuur. De volgende dag is het bord leeg.

Augustus is een kleine, schitterende vertelling

waarin de grillen van een hooghartige maatschappij pijnlijk scherp zichtbaar worden. In poëtisch proza,

schetst Barnas een breekbaar meisje Augustus dat gewapend met haar verbeelding een wereld vol onbegrip en onverdraagzaamheid te lijf wil gaan.

André Oyen

 

 

10:53 Gepost in BOEKEN, thriller | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.