Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-02-17

Moonlight (2016)

548892.300.jpg


Moonlight (2016)
Verenigde Staten
Drama
111 minuten
geregisseerd door Barry Jenkins
met Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland

Chiron een zwijgzame, tengere knul, die al snel het etiket “nicht” opgeplakt krijgt, groeit op in de Jaren 80. Dit verhaal ontplooit zich in drie hoofdstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Hij probeert zichzelf te ontdekken en liefde te vinden ondanks zijn worstelingen met zijn achtergrond en seksualiteit.
We leren Chiron kennen als kind van een drugsverslaafde moeder (rauwe rol van Naomie Harris), terecht komen in zijn bewogen puberteit en eindigen als een volwassen man. Moonlight toont het leven als een groeiproces: Chiron ondergaat gedaanteverwisselingen, zijn identiteit en mannelijkheid zijn constant in beweging. Het is ook het verhaal van een opgroeiende jongen die zich emotioneel heeft afgesloten voor de buitenwereld, omdat hij mannen niet vertrouwd, een drugsverslaafde moeder heeft en op school wordt gepest. De film komt aanvankelijk langzaam maar zeker werkelijk tot leven en ontpopt zich een boeiend en aangrijpend drama waarin zware thema's op een originele manier worden benaderd. En het einde is ronduit indrukwekkend.
Ook visueel is er genoeg te genieten. Het personage van Chiron wordt gespeeld door drie verschillende acteurs, Alex Hibbert, Ashton Sanders en Trevante Rhodes die in de verste verte niet op elkaar lijken, maar toch lees je in hun ogen precies dezelfde melancholie. En dat zit hem vooral in de gezichten. Elk karakter kruipt onder je huid en door hun uitdrukking zeggen ze meer dan 1000 woorden. De zachtheid en de nuance waarmee Barry Jenkins het allemaal filmt, maken Moonlight onvergetelijk.
Door zijn regie-aanpak schittert de film. Door alles zo apart en subtiel in beeld te brengen, terwijl het makkelijk een oversentimentele drama had kunnen worden, krijgen het verhaal en de personages een aparte dimensie.
Deze semi-autobiografische film is technisch uitstekend: visueel verrassend en zeer goed verzorgd, zonder dat de camera ooit al teveel de aandacht naar zichzelf toetrekt.
André Oyen

10:10 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.