Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-02-17

Tonnus Oosterhoff Op de rok van het universum

index (20).png


genomineerd ECI-literatuurprijs 2016

Tonnus Oosterhoff
Op de rok van het universum
Tonnus Oosterhoff – Op de rok van het universum. De Bezige Bij, Amsterdam. 398 blz. €24,90. 9789023495741


Een schrijver melkt, likt en bijt voorzichtig boeken, internet en zijn kennissen. Deze geven om zichzelf te beschermen gifstoffen af in de vorm van anekdotes (soms meningen), waarmee de schrijver zich inwrijft. Zo houdt hij zich de insecten van het lijf, maar hij gaat er ook van trippen.

Tonnus Oosterhoff (1953) had al enkele jaren naam gemaakt als dichter toen hij debuteerde met de roman Het dikke hart (1994), over een jonge Nederlandse kunstschilder. Bij die ene bleef het. Dichtbundels, essays, verhalen, hoorspelen, toneelstukken; van alles verscheen er. In Op de rok van het universum,
Tonnus Oosterhoffs tweede roman is een hoogst origineel portret van een generatie, dat laat zien dat verhalen ons bepalen in plaats van andersom.
Brandpunt in zijn vertelling vormt een groepje vrienden, allen geboren net na de Tweede Wereldoorlog. Centrale figuur is Roelof de Koning, die we volgen vanaf de jaren vijftig. Eerst als kleine jongen, daarna als gymnasiast en nog weer later zien we hem als student diergeneeskunde in Utrecht. Vriendinnen komen en gaan. Een enkele relatie verloopt ongelukkig, maar in het tweede deel van zijn leven vindt Roelof een stabiele metgezel in de onderwijzeres Tony. Om en nabij de 70 is Roelof als hij na jarenlang stevig roken overlijdt aan kanker. Door zijn vrienden wordt hij begraven. Oosterhoff verweeft een aantal, ogenschijnlijk los staande, (dieren)anekdotes tot een roman over de babyboomgeneratie met als hoofdpersoon dierenarts Roelof de Koning. Centrale thema is de relatie tussen mens en dier, verwoord in bizarre, soms geestige maar ook surrealistische stukjes tekst. De titel verwijst naar een regel uit een gedicht van Lucebert, een van 'De Vijftigers'. Deze groep dichters streefde in hun poëzie naar spontaniteit en vrije expressie, los van de heersende traditionele kunstopvattingen. De fragmentarische vorm van de roman verwijst zowel naar die periode als naar de huidige tijd waarin de mens wordt overspoeld door brokstukken losse informatie van overal en nergens.
Dit boek heeft zeker en vast een encyclopedische rijkdom, zoveel wil het omvatten, zo veel wil het laten zien en in herinnering roepen. Soms iets te veel om de aandacht van de lezer te kunnen vasthouden.
De auteur omringt zijn figuren overdadig met verhalen, met soms totaal uitgebeende versies van romans, nieuwsfragmenten, anekdotes en feiten uit de biologie.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.